9 juli 2008

Vår integritet, en handelsvara?

FRA-debatten fortsätter. Det känns som att debatten bara ökar ju mer regeringen försöker släta över den. Idag med ett större seminarie i Almedalen (SvD, DN).

Media har idag (DN, SvD, mer från SvD) snappat upp information om FRA-lagen främst är till för att avlyssna den ryska transittrafiken genom Sverige. Den insamlade informationen skall sedan användas som betalning för information Sverige kan ha nytta av. Förståsigpåare menar att om regeringen eller någon annan skulle erkänna detta skull det bli svårare att avlyssna. Jag tror med all säkerhet att Ryssland redan idag antar att vi avlyssnar deras trafik. Precis som Svenska myndigheter antar att andra avlyssnar våran.

Generaldiriktören för FRA Ingvar Åkesson intervjuades i SVT:s gomorron Sverige i en mycket balanserad intervju. Han gav där konkretra exempel hur lagen kommer användas, exempelvis smugling och internationell brotslighet. Vilket känns som fullt legitima skäl. Frågan är varför man inte kan använda sig av sedvanlig domstolsprövning inför avlyssning i många av dessa fall.

Min oro kring lagen är att granskningen av FRA blir för komplex och inte tillräckligt djupgående. Därmed missar man bristerna. Det borde också begränsas mer vad som är utrikestrafik så inte vad som används generellt av svenskar eller tillhandahålls för svenskar betraktas som utrikestrafik även om servrarna finns utomlands.

Jag är också orolig för att politikerna fortsätter att skyffla på mer hö på underättelsetjänsternas höstackar och gör det därmed svårare att hitta nålarna, dvs den intressanta informationen. I samband med exempelvis 11 September fanns informationen mitt framför näsan på USA:s underättelsetjänst men de klarade inte av att använda den och stoppa dåden.

Jag är också orolig för Sverige som IT-nation och att vi missar arbetstillfällen och investeringar i denna branch. Jag har skrivit om detta område tidigare. Ett antal ledare för de flesta av våra stora internetföretag skriver idag på DN och SvD en debattartikel om detta problem.

Vi får dock inte glöma att andra länder tittar på olika integritetskränkande registreringar. Idag kommer det bland annat fram uppgifter om att Finland utreder möjligheten att ha ett fingertrycksregister över sin befolkning enligt SR:s Ekoredaktion.

1 kommentar:

Anonym sa...

Undrar vad det är för terrorister i IT-världen?
FRA-skräck har dom i alla fall!
:)