2 augusti 2008

Fisksoppa

Veckans ekolåda innehöll bland annat Fänkål (se bilden som är från Wikimedia). Så jag sökte på nätet och hittade en Fisksoppa på Tasteline. Jag gjorde några mindre förändringar och tyckte receptet bitvis var lite rörig skrivet. Soppa passar perfekt så här på sommaren. Så här kommer min variant, skrivet så jag vill ha det.

Ingredienser:

  • 1 purjolök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • En rejäl knippe färsk fransk dragon
  • En rejäl knippe färsk timjan
  • 0,5g saffran
  • 1msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater 400-500g
  • 1 l fiskbuljong
  • 500g färsk rensad torskfisk.
  • Crabsticks
  • olivolja
  • salt
  • peppar
Se nedan för ingidienser till Aiolin.

Gör så här
Skär upp purjolöken
Finhacka vitlöken
Skiva morötter och potatis.
Grovhacka fänkålen.
Tänk på att morötterna, potatisen och fänkolens bitar inte bör vara större än att de går äta med sked.
Fräs vitlök och purjolök i olivolja i en stor gryta.
Finhacka timjan och dragon.

Om saffranen inte är finmalen, mortla den.
Häll i saffranen och låt det fräsa ett tag till.

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, timjan, dragon och buljongen. Salta och peppra.

Låt det småkoka tills grönsakerna är mjuka. Det tar cirka 20minuter.

Skär under tiden upp fisken och crabsticksen i bitar. Gör också i ordning Aiolin, se nedan.

Smaka av och salta och peppra lite mer. Om man vill kan man komplettera med en knivsudd Cayennpeppar.

Lägg i fisken och låt den koka lungt några minuter. Om det kokar för kraftigt så går fisken sönder och det blir mosigt. Smaka av igen då fisken kan suga upp en del salt.

Lägg i crabsticksen och servera tillsammans med Aiolin. Gärna med ett glas halvtort till tort vitt vin.

Aiolin
Ingridienser
  • 1dl majonäs
  • 0.5 dl cream fresh
  • 2-3 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar
Blanda majonäs och cream fresh. Pressa i vitlöken och blanda. Salta och peppra efter smak.

Inga kommentarer: