1 augusti 2008

USA räddar inte sin ekonomi med turism

"Välkommen till USA! Men först skall vi bara ta och beslagta din dator, mp3-spelare och USB-minnen. " Är det så det låter när man landar i USA numer? Gränskontrollen har rätt att beslagta och undersöka besökares elektroniska utrustning utan misstanke om brott. Detta har man misstänkt ett längre tag men i mitten av Juli offentliggjordes informationen och i dag tar DN upp det. (Uppdaterat: IDG och SvD hakar på.)

Hur länge kommer USA vara en dominerande stormakt om de håller på såhär? Visst de får göra hur de vill i sitt eget land. Jag tror dock att de tappar både turister och affärer. Har USA råd med det i den vacklande ekonomin?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Med ACTA-avtalet vill de även påtvinga samma lag överallt, i syfte att leta olagligt fildelade filer i din ipod/dator et.c, vid varenda gränskontroll, även den Svenska. I förrgår läckte nya dokument om detta. Det har konstigt nog inte rapporterats ifrån G8-mötet (där detta avtal diskuterades).

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement

Observera att den amerikanska policyn du nämner inte bara "handlar om terrorism" (DHS) utan är även en RIAA-lobbad lag om olagligt fildelade filer.

ler sa...

Länge leve "friheten", helst på andras bekostnad. Sieg Heil! USA värre än Sovjet!!

Anonym sa...

Det är beklagligt att inte världspressen reagerar med lika stor avsky på nyheter om övergrepp mot privatpersoner i väst, som dom gör mot samma sak i öst. låt säga att OS hade varit i USA i år..

Leif Jansson sa...

Ja, mej förvånar inget numera. Jag är sen 8 år bosatt 6 månader om året i Florida, och tidigare kände jag mig riktigt lyxig i denna situation. Numera minskar min entusiasm all snabbare, med all påverkan på mitt privata liv. Att gå genom flygplatskontrollen, känns numera som en visitation vid intagning till San Quentin. Den dag vi ombeds att ta av kläderna är inte långt fram, det har ju redan börjat med skorna... Sedan har vi fått bevis hur myndigheterna spionerar på all kommunikation här i landet, och som "foreigner" är jag säkerligen avlyssnad! Jämför detta med Vita Husets blanka vägran att lämna ut information när misstanke funnits att de har begått misstag , så ser vi hur makteliten har skaffat sig en TOTALT oberörbar position! Inte ens beslut av domstol kan numera genomdrivas, utan administrationen hänvisar envist till sin immunitet... Ofattbart!
Jag upplever personligen att situationen blivit kuslig i detta land, med tanke på de extrema befogenheter som olika myndigheter har getts. Som privatperson är jag TOTALT rättslös härborta, i och med Patriot Act och allt som hör därtill. Inte ens amerikanerna själva har en blekaste susning om vilka befogenheter deras president har gett ut. Konstitutionen är numera endast ett gammalt papper i ett museeum... Bara gemene man har sina älskade kabelkanaler att titta på. Till och med CNN har förlorat all trovärdighet som "riktig" nyhetskanal.
Härska och söndra!

Anonym sa...

Precis, vem reagerar på det bush gör, han kan döda hur många civila irakier som helst, och förstöra världsekonomin med att göra av med amerikanernas pengar på det, fast dom vet ju inte om det för han har lånat pengarna från andra länder,dom får betala det sen, men massmord det är ju inte att döda 100 000 civila kvinnor och barn irakier och afganer, det gäller ju bara andra, saddam hussein, karadzhits, nån i afrika, eller nån annan stans, men inte usa, de får göra vad dom vill, jag har varit i usa en gång, men aldrig mer, usa styr världen och världspressen. det är djävulskt.

Anonym sa...

Leif Jansson. Det du berättar är en magkänsla jag haft ett tag. Det är ett totalitärt samhälle som växer på västvärldens alla länder, och maktlösheten du berättar om är något vi med all sannorlikhet får se mer utav. Något som saknas är ett forum för den känslan, någonstans att kraftsamla mot ett sådant samhälle. En plattform för frustationen över att makteliten helt ignorerar oss, och helt enkelt struntar i vad vi vill eller tycker . Demokrati har blivit ett modeord för att rättfärdiga övergrepp på medborgarna, trampa på oss och lämna oss rättslösa. Att Kinas och rysslands ekonomi går bra, utan hänsyn till mänskliga rättigheter, eller kanske rent av tack vare det , verkar hänföra den fria marknadens aposlar..