14 februari 2009

Fredagsmiddag

Igår lagade jag en mysig fredagsmiddag. Förrätt var det Ravioli med mintsås. Varmrätten bestod av potatisgnocchi, gorgonzolasås och grillad ryggbiff.

Att göra sin egen Ravioli är inte svårt. För två person er som förrätt. Grunden för receptet kommer från Gennaro Contaldo.
Pastadegen:

  • 1 ekologiska ägg
  • 100g durumvete
Fyllning:
  • 125g ricotta
  • citronskal, finhackat
  • 2msk riven parmesan
  • 1msk citronsaft
Mintsås:
  • 50g smör
  • 20 löv från pepparmynta
  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk riven parmesan
Kör ner ingridienserna till pastadegen i matberedaren och blanda dem. Knåda ihop dem för hand. Lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylen i 20 min.

Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen i en skål. Gör små bollar av dem, ca 2cm i diameter.

Kavla ut pastadegen eller kör den grenom pastamaskinen. Lägg ut bollarna så de har 1.5cm pastadeg fritt på tre sidor och att den fjärde går vika över bollen. Tryck ihop kanterna med en gaffel.

Sjud raviolin i lättsaltatvatten i tre minuter.

Under tiden, lägg smör och pepparmynta i en traktörpanna . Låt smöret smälta och börja bubbla. Rör i citronsaft och parmesan. Lägg sedan i raviolin och rör om. Servera!

Potatisgnocchi är inte heller svårt.
  • 600g bakpotatis
  • 80g vetemjöl
  • 2 ägggulor
  • salt
Baka potatisen tills de är mjuka i ugnen på 200 grader. Skala och mosa den bakade potatisen. Blanda i övriga ingredienser. Rulla ut degen i längor och dela den i 2cm stora delar.
Koka gnocchin i lättsaltat vatten i 10 minuter.

1 kommentar:

Maria sa...

VÄLDIGT GOTT! :-)