4 februari 2009

Ny inloggning på ICA-banken

ICA-banken har bytt system för inloggning. Jag fick en förvarning om det för ett tag sedan. Då informerade de om att man skulle behöva använda sitt bankkort med chip och bankdosan för att kunna logga in. Idag var det premiär:

  1. Mata in personnummer och gå vidare.
  2. Mata in pinkod till internetbanken.
  3. Slå på bankdosan och sätt i bankkortet i dosan.
  4. Mata in en kod från webbsidan in i dosan.
  5. Mata in pinkoden till kortet i dosan.
  6. Mata in numren från dosan in på webbsidan.
  7. Inne.
Det känns som lite väl många steg för att komma in. Varför behöver jag mata in pinkod för både för kortet och internetbanken? Åtminstone den ena av dessa borde gå att ta bort. Troligen pinkoden till internetbanken då kortkoden troligen behövs av kryptografiska skäl av dosan.

Om man bara skall titta på saldo eller överföra pengar mellan egna konton så räcker det fortfarande med personnummer och en pinkod.

Åter igen demonstreras den svåra avvägningen mellan användbarhet och säkerhet.

4 kommentarer:

Hans Persson sa...

Jag förstår inte vad säkerhetsförbättringen skulle vara alls. Det är väl precis som förut, förutom att jag nu måste välja om jag ska betala räkningar eller bara titta lite direkt när jag loggar in. Samma inloggningsprocedur med kort och dosa var jag ju tvungen att göra förut också, men för att verifiera betalningarna. Eller måste jag gör det två gånger nu, både för att logga in och för att betala?

Nyligen infördes dessutom extra krångel när man ska betala med kort på webbsajter. Inte alltid, men på allt för många sajter, måste man nu ha dosan med sig för att kunna handla.

Camilla sa...

Spännande! Jag var inne på ICA-banken igår och betalade en räkning och då var det som vanligt. Antar att det nya började gälla från och med idag då.

Magnus Runesson sa...

Tror att man fortfarande måste signiera räkningar. Har inte behövt betala någon än. Jag var mest nyfiken på att testa nya inloggningen som började gälla den 4 Februari.

Hans Persson sa...

I så fall låter det som en klar försämring till ingen som helst nytta.