28 februari 2009

Gör kulturarvet tillgängligt

SVT:s VD Eva Hamilton skriver i förrgår på SvD hur lagstiftaren fördröjer lagliga möjligheter för SVT att sprida sitt arkiv via nätet lagligt. SVT:s arkiv är ett viktigt kulturarv som är finansierat av oss licensbetalare.

Ytterligare ett exempel på hur lagstiftningen och stora rättighetsinnehavare (skiv och filmindustrin) hindrar oss att ta del av vårt kulturarv. De vill styra vad vi skall se och höra. Exempelvis Disney styr med hjärnhand när Snövit eller någon annan klassiker finns på DVD. En filmintresserad får det därför svårt att ta del av detta klassiska verk. Skulle filmbolagen göra sitt material mer lättillgängligt skulle de också tjäna mer pengar.

Skattebetalarna finansierar direkt och indirekt mycket av svensk film. Vore det inte rimligt att vi också rättigheten att använda det vi betalat för. Skattefinansierad kultur borde vara fritt tillgänglig efter en begränsad tid på 2 till 5 år. Det ger upphovsmännen möjlighet att tjäna ytterligare pengar på sitt verk men man tar ändå inte ifrån de som betalat skapandet rätten till att ta del av det. Skaparen har ju redan fått betalt en gång.

Annars borde vi ändra lagen så att en ingenjör får ersättning för varje bil som kör över en bro han konstruerat. Att en programmerare får betalt varje gång någon besköer en sida han har utvecklat.

Inga kommentarer: