27 maj 2007

Söndag med konjaksås

Trött... vet inte varför.

Har i alla fall rensat ogräs från kantstenen på framsidan. Föreningen skall asfaltera om alla gång/cykelvägar och parkeringar. Vi har fått mycket bra information om hur asfaltringen skall gå till och vad vi själva måste göra på innan. Tänk om all information i samhället kunde vara så tydlig.

Sedan har jag lagat mat. Grillad rostas, kokt potatis och kantarellkojaksås. Saladen var tagen från den egna odlingen. Jag försökte hitta ett bra recept på konjaksås, men hittade inget. Så det blev ett eget.

För 2-4 personer.

1 charlottenlök
1 dl torkade kantareller
konjak
kantarellfond
mjöl
smör
vatten (gärna från den kokta potatisen)

Lägg den torkade svampen i blöt. Hacka charlottenlöken fint. Fräs den i smör i en tjockbottnad kastrull. Häll på några matskedar konjak. Ta bort kastrullen från spisen, tänd på konjaken och skaka runt tills det slocknat. Häll på lite mjöl och vatten från potatisen samt 1-2 msk kantarellfond. Koka upp. Häll i svamp och vattnet som det legat i blöt.
Blanda 1 msk rumsvarmt smör med 1-2 msk mjöl. Vispa ned det i såsen. Smaka av med salt, peppar och lite mer konjak.

Passar utmärkt till bland annat grillat eller stekt nötkött.

Ett tips är att köpa konjak när man är utomlands. Man kan hitta helt OK konjak för ca 60-70kr. funkar perfekt för matlagning, men går också och dricka. Köp inte den allra billigaste du hittar.

Inga kommentarer: