28 augusti 2007

Skandal SIS

Många tidningar(DN, Computer Sweden [1, 2, 3, 4, 5], Ny Teknik) tar idag opp den omröstning som skett inom SIS angående Microsofts dokumentformat OOXML. Det är skandal att företag kan köpa in sig att få delta i framtagandet av en standard dagen eller dagarna precis innan man ska rösta om den. Syftet med att vara med i standardkomiteerna är att man aktivt skall delta i arbetet att ta fram en ny standard som är av god kvalitet och sedan kan tillämpas av olika aktörer.
Här har istället Microsofts olika partner köpt in sig för 17000 kr styck för att få rösta. De har inte deltagit i arbetet utan går enbart storebrors ärenden.

Hur många av dessa företag vet att det i standarden refereras till att en funktion skall fungera "som i Microsoft Word 98"? Det finns inget i standarden som beskrivet hur den skall verkligen skall fungera. Denna typ av otydligheter finns genomgående i hela standarden. Hur skall ett annat företag som inte är Microsoft kunna skapa en oberoende produkt till Microsoft Word som ändå är kompatibel? Det är väl ändå syftet att man skall kunna sömnlöst byta ut två komponenter som följer en standard mot varandra.
Tänk om jag var tvungen att köpa M8 skruv och mutter från samma företag för att de skall passa ihop. Det skulle bli kaos.

SIS har blivit "mutat" av Microsoft med partners. SIS, vad har ni för syfte om ni primärt skall stödja enskilda företags intressen framför industrins och landets som helhet?

Nej gör om eller lägg ner SIS. För att något skall få bli en standard skall det krävas att lösningen är dokumenterad och enbart refererar till öppna källor, dvs inte till redan existerande produkter. Först när två eller tre oberoende lösningar har presenterats och som funkar tillsammans skall standarden fastslås.

3 kommentarer:

Stefan Gustavson sa...

Skandal, men tyvärr inget oväntat. Liknande saker har skett över hela världen på sistone, nu när deadline i ISO:s omröstning den 2/9 närmar sig.

Microsoft köper röster eftersom OOXML uppenbarligen inte kan stå på egna tekniska meriter. Att röstsystemet går att utnyttja på detta sätt är olyckligt, men när procedurerna för SIS arbetsgrupper gjordes upp var det förmodligen ingen som förutsåg att det någonsin skulle finnas kommersiella skäl att med skumma metoder få en dålig och ofärdig standard godkänd.

Rawler sa...

Ptja, det gör det ju iaf väldigt tydligt att ISO inte företräder allmänhetens intressen, utan den starkas intressen.

"Lika korrupta som alla andra" med andra ord. Tror jag skall starta ett eget standardorgan o tjäna pengar. ;)

Hans Persson sa...

Man kan ju i alla fall trösta sig med att det verkar som om alla tidningsreaktioner är ungefär lika negativa som du.