31 augusti 2007

OOXML-debatten rasar vidare

OOXML-debatten går vidare i dagens pappersupplaga av Computer Sweden. Johan Enfeldt, vd för Camako Data skriver under debatt varför han röstade ja. Orsaken var att huvudelen av deras kunder använder formatet och det vore bra om det var en standard. Det pinsamma för Enfeldt är att han inte ens vet vad standarden heter. Enfeldt skriver "Open Office XML", medan standarden heter "Office Open XML". Då han inte ens vet vad standarden han röstade för heter undrar hur mycket Enfeldt vet om dess innehåll. Skulle Enfeldts företag kunna ta fram en produkt som läser formatet korrekt? Jag är tveksam, pga de otydligheter som finns i standarden.

Enfeldt har dock rätt i en fråga och det är att SIS röstprocess måste ses över.

Computer Swedens ledare presenterar ett konstruktivt förslag om att ISO skulle tvingat Open Office och Microsoft att komma överens. Det är inte helt olikt det förslag jag beskrivit tidigare.

Vad kan DU som enskild användare göra? Protestera genom att ladda ner Open Office (på svenska) och prova det. Det funkar på Windos, Mac och Linux. Är det värt för ditt privata bruk att betala flera tusen till Microsoft eller begå ett lagbrott genom att piratkopiera programmet. Piratkopiering är också ett indirekt stöd till Microsoft då det befäster deras anvädarbas.

Min fru var igång på minutrar i Open Office första gången hon använde det.

Inga kommentarer: