19 augusti 2007

Det är skillnad på stressreaktion och utbrändhet

Socialförsäkringsministern avslöjar i dagens DN att hon för tio år sedan hade en släng av utbrändhet. Det är sorgligt att höra att hon inte ens kan skilja på en stressreaktion och utbrändhet. Att hon sedan kanske undvek att bli utbränd tack vare att hon hade möjligheten att lägg om sitt arbete är en annan sak. Tyvärr har inte alla den konkreta möjligheten eller förståelsen från sin arbetsgivare.

Hon pratar om att försäkringskassan bör hjälpa till. Min egen erfarenhet är att de mer eller mindre inte lyfter ett finger mer en undrar när du kan börja jobba heltid igen. Hon hänvisar också till företagshälsovården. Företagshälsovården står idag handfallena och kan inte ge den anställde det stöd som behövs. De vågar nämligen inte attackera sin betalande kund, arbetsgivaren, med att arbetsgivaren måste göra förändringar för att den anställde skall må bra. Att socialförsökringsministern inte vet vad hon pratar om bevisar hon ytterligare när hon säger att hon vill ge företagshälsovården rätt att sjukskriva, den rätten har deras läkare redan idag.

Varför måste socialförsäkringsministern börja med att dra åt istället för att börja med att se till att hjälpinsatserna fungera, vilket det inte gör idag.

Socialförsäkringsministern har i alla fall rätt i en sak och det är att debatten har påverkat förtroendet för regeringen, dock inte åt det håll som Cristina Husmark Pehrsson tror.

Inga kommentarer: