17 augusti 2007

En obekväm sanning

Vi har precis tittat på Al Gores film "En obekväm sanning". Han presenterar ett antal obestridliga fakta men samtidigt drar han allt för stora växlar på andra mer diskutabla fakta. Jag vill inte ifrågasätta att den globala uppvärmningen öka, men man skall dock ändå vara försiktig när man presentera data.

Under hela filmen ser man Gore flyga förstaklass och åka i stora bilar. Varför gör han det? Visst han behöver flyga, men andra klass är mindre miljövidrigt än förstaklass. Men kunde han inte visat att han åker tåg åtminstonde en gång? Varför behöver han åka i så stora bilar? Skulle det inte varit bättre att åkt i mindre energislukande bilar. Även om de han åker i råkar vara etanolbilar, vilket jag tvivlar på, men åk då i en mindre etanol bil.

I slutet av filmen listas ett antal saker man själv kan köra. Har Al Gore gjort dessa? Med all säkerhet inte, för isåfall skulle han avslutat med "Jag har gjort det här, då kan ni med."

Det känns inte som Al Gore är trovärdig. Han skulle helst vilja köpa sig fri. Det står att filmen är koldioxid neutral vilket då har lösts med utsläpprätter. Varför inte ställt krav på att minimala utsläpp gjordes under inspelningen?

Slutligen, varför gjorde han inte mer som vicepresident?

Inga kommentarer: