24 februari 2007

30års middag för Maria

Idag har vi haft en fyrarätters middag för tio personer då Maria strax fyller trettio år. Bjudna var Marias mamma, mina föräldrar och min syster med familj. Vi har under en tid planerat middagen med ett Alsace-tema. Vi har beställt speciellt Gran Cru vin och Crémant på systemet. Vi har varit på Norins Ost och diskuterat och beställt lämpliga ostar.

Förätten var en brödad Munster som varit en kort tag i ugnen. Tyvärr fick vi inte tag i de små Munster-ostarna utan fick ta två större som vi delade på. Till detta serverade vi en Langlois Cremant de Loire.

Till varmrätt serverade vi Rieslingkyckling med potatis. Man bryner kycklingen och lägger bitarna i en kastrull. Man flamberar sedan charlottenlök och vitlök i Congac. Allt kokas sedan i ett Rieslingvin i 40 minuter tillsammans med champinjoner. Till detta serverade vi en Gran Cru Vorbourg Dopff & Irion.

Osttallriken bestod av fyra franska ostar; Brie, Sant Agur, Morbier och Valnötsost. Vi täckte där med in vit- och blåmögelost, kittost och en smaksatt ost. Morbiern har en rand i sig som består av aska. Traditionellt gjordes av överbliven ostmassa och då användes askan för att skydda den tills den fylldes upp med nästa dags överskott. Vi behöll vinet från varmrätten till ostbrickan.

Slutligen serverades te, kaffe, bullar och tårta med avec för de som så önskade.

1 kommentar:

Hans Persson sa...

Det var gott!