23 februari 2007

Leksakskatalog med posten

Idag kom en leksakskatalog med posten från Conrad Elektronik. Hittade mycket intressant; diverse adapterar för datorer som ofta är svåra att få tag på, elektronik för hemautomation mm.

Hans skrev tidigare idag om vetenskapsradions larm om kvicksilver från lågenergilampor och eftersökte lampor med lysdioder. Sådana hittar jag i katalogen, men tyvärr väldigt dåligt specificerade vad de motsvarar i vanliga glödlampor. Enligt information på wikipedia så avger en traditionell glödlampa endast 5% av energin som ljus. Det ger i så fall att denna lampa som är på 0,8W motsvarar en glödlampa på 16W, vilket är lite lite för många ändamål. Sedan är ju frågan hur fördelningen av ljuset över spektrumet är. Fokuseras energin till det ljus vi har nytta av så är det ju bättre än värdet anger.

På en 7W lågenergilampa jag har står det angivet att det är 260 lumen. Denna lågenergilampa motsvarar en 30-40W vanlig glödlampa. Aktuell led-lampa är på 46 lumen.

Som allmänbelysning känns de idag rätt meningslösa, utav de jag har hittat. Men man kan ju alltid använda dem för led-ljus.

1 kommentar:

Hans Persson sa...

Buuu! ;-)