6 september 2008

Överutnyttjade av yttrandefrihet?

Nyheterna på TV4:s nyhetsmorgon tar upp att hela polisutredningen för det så kallade Arbogamålet ligger ute på piratebay, inklusive obduktionsbilder. Mer eller mindra alla tidningar skriver om det (exvis DN, SvD) och kvällstidningarna blåser upp det på löpet.

Detta är ett problem med Internet och jag tycker det är oetiskt av The Piratbay att inte tabort länkarna. Det är likaså smaklöst och oomtänksmat av den som lagt upp materialet. Jag förstår att annhöriga till offren blir upprörda och ledsna. Det påverkar säkligen också inblandade i andra uppmärksammade mål som blir oroliga för att material om deras mål läggsut på samma sätt. Vad vill man egentligen uppnå med publiceringen?

Jag vill samtidigt påpeka att jag tror att media och då speciellt våra kvällstidningar indirekt uppmanar till detta fenomen. De vältrar sig mer än gärna i snaskiga detaljer och ofta kommer med faktafel som är lätta att verifiera. Man funderar ju på om de ljuger medvetet eller undlåter kontrollera fakta för att sälja mer lösnummer. En sådanhär publicering av förundersökningen gör det möjligt att enkelt för en individ kontrollera medias faktapresentation. Med det menar jag inte att publiceringen är rätt utan snarare att media ofta har dålig kvalitet i sin bevakning och faktakontroll vilket gör att vi inte kan lita på dem.

Vi ser redan hur man försöker begränsa yttrandefriehten på internet med försök till olika slags regleringar och övervakningar. Det gör att man bör tänka både en och två gånger innan man väljer och publicera denna typ av material.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte tagit ställning till frågan huruvida den här typen av dokument skall vara offentliga eller ej, men om TV4 är motståndare till att Informationen ligger på Internet varför länkar även TV4 till informationen. Nej jag menar inte en URL, jag menar på det sätt som man länkar i bild. TV4 visade i detalj hur man hittar den aktuella filen, vilket har gjort att mångdubbelt fler nu har tankat hem filen än under hela den tiden filen låg på Piratebay. Sen tycker jag inte att Internet är ett problem, jag anser att det är en enorm möjlighet som ibland kan missbrukas, men att skapa särlagstiftning för Internet är bara ett sätt att straffa Internet istället för att ta itu med grundfrågan, dvs. skall förundersökningsprotokoll vara en offentlig handling.

Magnus Runesson sa...

Håller med dig helt. För mig var det självklart att inte länka till dokumenten.

Hans Persson sa...

Det är också värt att notera att allt tal om Pirate Bay i den här frågan bara är en rökridå.

HDR-Fotografen sa...

Piratebays syn på saken:
http://thepiratebay.org/censur.php
Själv har jag skickat ett mail till TV4 och tackat för deras bidrag till mänskligt lidande.