7 september 2008

Sensationsjournalistiken hotar offentlighetsprincipen

SvD har sedan ett tag börjat ha artiklar som citerar bloggosfären och försöker återspegla vad den skriver i uppmärksammade frågor. Tyvärr har de valt att inte länka från dessa artiklar till de bloggar de citerar. Jag blev idag reffererad angående tillgängliggörandet av förundersökningsmaterialet i Arbogamålet.

Yrsa Stenius, pressombudsman, borde fundera på att ryta till mot alla falska uppgifter som media presenterar i olika mer eller uppmärksammade nyheter.

Efter att ha läst ett antal bloggar så har jag än mer börjat fundrera på vem som har varit mest aktiv i spridandet av förundersökningen (som går beställa från polisen). Inte för att det går hitta en enskild ansvarig och inte heller för att jag vill begränsa offentlighetsprincipen. En minimal andel av Svenskarna har, innan gammelmedia spred uppgiften, funderat på gå och söka på Piratbay efter förundersökningen. Gammelmedia har gladligen gjort en stor mängd reklam för att det är enkelt och hitta den via Piratbay. (För att de känner sig hotade av den nya tidens teknik?) Den som är insatt i svensk offentlighetsprincip vet att de flesta dokument från myndigheter är offentliga och är bara och begära ut. Man får ut dem genom att ge registratorn på respektive myndighet rätt "sökbegrepp". Detta skriver inte gammelmedia om.

Det är upp till både gammelmedia och bloggare att värna om våran unika offentlighetsprincip och inte övernyttja den för att skapa sensationsjournalistik.

1 kommentar:

1000Bloggare.se sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.