19 september 2008

Vad vore nätet utan sökmotorer?

Vad vore Internet och Webben utan sökmotorer? Det fanns en sådan tid. Det var inte enkelt att hitta information. Jag kommer ihåg när Altavista dök upp. Altavista var den första välfungerande sökmotorn.

Idag har vi massor av olika. Mest känd är Google. Även Google har flera sökmotorer som är mer eller mindre specialliserade. Det finns sökmotorer för bloggar, annonser, TV-tablåer, bostäder mm. Det finns också sådana som är kopplade till fildelning, exvis The Pirat Bay.

Titt som tätt så säger någon gammelmedia att en sökmotor har publicerat något. Vad sökmotorn har gjort är bara talat om att något finns. Lite som TV-tablån i tidningen.

Idag klagar mäklare i TV4:s nyheter att boligan indexerar bostäder som ligger ute på nätet till försäljning. (DN om boligan.) Boligan skriver bla ut om priset på bostaden har förändrats. Ett annat exempel är biografbolaget SF har tidigare klagat på siter som länkat till andra sidor än deras första sida-

Troligen är de största anledningarna till att mäklarna protesterar mot boligan att den konkurerar med deras egen, sämre site, hemnet. Samt att boligan kan pressa priserna och där med deras kourtage. De etablerade mäklarna har tidigare varit emot att släppa in nya mäklare med nya prissättningsmodeller på hemnet. Dvs mäklarna vill behålla sitt oligopol.

Om man inte vill att andra skall ta del av och använda den information man har; lägg då inte ut den på Internet. Vitsen med Internet och Webben är att samverka och dela resurser/material. Tror du mig inte, läs på! Börja exvis här och här.

Var glad att det finns sökmotorer!

Inga kommentarer: