15 september 2008

Makten och pengarna framför allt

Dagens glädjande nyhet är att oppositionen och Mugabe nu har undertecknat ett samarbetsavtal om att dela makten i Zimbawe. De har en lång resa kvar men detta är i alla fall en början. Vi får hoppas att de orkar stå emot maktens korrumperande sötma.

Dagens andra nyhet är att de penninggalena kvartalskapitalisterna har fällt en av världen största banker, Lehman Brothers. Det riskerar att leda till än högre kostnader för oss bostadsägare och sämre pensioner.

Från penninggalen till maktgalen är det inte långt och vi hamnar på den tredje nyheten. Igår kväll visade SVT två program (Agenda och dokumentären FRA-tre bokstäver som skakade Sverige) om maktspelet bakom FRA-lagen. Frågan har gått från vara sakfråge mässigt intressant till hur vår demokrati (o)fungerar.

I Agenda redogörs ett antal citat från ett av Moderaternas partigruppmöte i riksdagen. Citaten var från både Statsminister Fredirk Reinfeldt och andra. Per Schlingmann, Moderaternas partisekreterare, stod i studion; pratade om högt till tak och flinade som en mobbande högstadieelev. Han varken beklagade eller dementerade citaten. Inte heller statsministern dementerar, när han deltar i SVT:s morgonsoffa idag, att citaten är sanna utan försöker stryka över det med att han står för de propositioner han skriver under. Visst kan det behövas hårda nypor i politiken, speciellt när tuffa beslut skall fattas. Göran Persson anklagades ofta för att vara bufflig och han var det även framför kameror till skillnad från Reinfeldt som gömmer sig i fårakläder. Moderaternas aggerande är dock löjligt och visar bara vilken männskosyn de har samt att makten är viktigare än allt. Sådana personer har inte mitt förtroende, de tycks också glömt att de just är förtroende valda.

Aggerandet från de andra partierna i regeringen framgick i dokumentären som sändes tidigare på kvällen. Det är sedan tidigare känt att Centerns partiledare presat sina riksdagsledarmöter till den gräns att de grät efter deras möten. Dokumentären vissar ytterligare hur regeringen aktivt särade flocken av motståndare och bröt ner dem en och en. Klassisk härskarteknik som inte hör hemma i en demokrati.

Värt att notera är också deskriptansen på svaren från Utrikesministerm, Försvarsministern och FRA:s GD på samma fråga om diktaturer kan få del av FRA;s arbete. Utrikesministern kritiserar SVT:s tolkning av hans svar men inte faktumet i sig att vi lämnar ut uppgifter till diktaturer.

Under gårdagskvällen visade SVT med all önskvärd tydlighet politikens skenhelighet och att deras viktigaste mål är makten.

Inga kommentarer: