26 juni 2008

Mat med Münsterost

Dagens lunch blev en modifierad Alsace rätt; Münstergratinerad pasta. Per portion behövs:

  • 1 ekologiskt ägg. Tro mig pastan blir bättre med ekologiskt ägg.
  • 100g durumvetemjöl. Anpassa mängden till äggets storlek.
  • ca 125g bra Münsterost
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan

Ta fram matberedaren och lägg i durumvete och ägg. Kör sedan matberedaren i korta stötar tills du har en grovkornig deg. Jag använder knivbladet för att blanda. Slå ut pastadegen på bänken och knåda ihop den. Lägg pastadegen i en påse i kylen i 20 till 30 minuter.

Medan pastadegen vilar. Sätt på ugnen på 250 grader. Tag fram en ugnfastform och smörj den med olivolja. Koka upp vatten med salt till pastan. Hacka timjanen.

Ta fram pasta degen. Om du har en pasta maskin använder du den. Annars kavlar du ut degen tills dess den är drygt millimetertjock. Skär den i centimeterbreda rämsor. Koka pastan i knappt fem minuter. Tiden beror på dess tjocklek.

Slå av vattnet och häll pastan i den ugnsfasta formen. Häll på lite extra olivolja, nymalen svartpeppar och timjanen. Blanda runt och lägg tillsist på hela Münsterosten.

Gratinera i ugnen tills det att osten har smält.

Servera med en sallad och ett glas vitt vin.

Tillsammans med Parmesan så är Münster definitivt min favoritost för matlagning. Lägg exempelvis en bit Münster i en aluminium form och ställ den på grillen. Använd den smälta osten att dippa grönsaker i.

Inga kommentarer: