15 juni 2008

FaRA för jobben och demokratin?

Jag skrev igår om den nya FRA-lagen. Idag kommer det nya nyheter kring den. Google jämför Sverige med Kina och Sudiarabien och kommer aldrig ställa en server i Sverige om lagen går igenom. Då skall man veta att Sverige är ett ganska lämpligt ställe att ha servrar i ur rent nätverkstopologiskt avseende hur Internet är uppbyggt.

TeliaSonera har redan tidigare flyttat sina finska kunder till servrar i Finland på grund av lagförslaget. Lagförslaget innebär således utöver en fara för demokratin en fara för jobben. Fast de kanske vi kan ersätta med några extra spioner på FRA.

Många företag och svenska myndigheter anlitar utländska tjänsteleverantörer för att filtrera spam i mailtrafiken. Det betyder att du inte kan vara säker på att du kan skicka ett mail till en svensk myndighet utan att FRA lyssnar på det trotts att du använder dig av en Svensk mailleverantör.

SvD:s krönikör P J Anders Linder avslutar idag sin krönika med orden "Riksdagledamöter! På onsdag ska ni ta ställning. Tänk på Orwell och rösta nej. " De orden får även avsluta min blogg idag.

Inga kommentarer: