14 juni 2008

F(a)RA för yttrandefriheten?

DN skriver idag och Svd skrev igår om att många bloggare har protesterat mot den nya så kallade FRA-lagen som ger FRA rätt till att avlyssna all trafik som går in och ut från landet. I detta ingår att du läser detta då min blogg ligger på en Amerikansk site.

Jag själv har inte skrivit något om lagen men är definitivt emot den. Det verkar ju i debatten som att en marioritet av riksdagen är emot den med men de borgliga ledarmöterna vågar inte rösta emot regeringen. Hur kommer sig det då att de driver krav på personval trotts att de blindt följer partilinjen? Det betyder att det inte spelar någon roll för oss hur vi röstar då de vi väljer ändå bara är knaptryckande robbottar i sina bänkar.

Den mest intressanta frågan just nu är om dessa ledbandsledarmöter i riksdagen vågar lämna flocken och lyssna på folket och bloggarna och därmed rösta emot lagen. Vill och kan de uppträda som egna individer?

Ledarmöterna har ju idag fått ytterligare argument för att rösta emot lagen då det framkommit uppgifter kring att FRA bryter mot gälande regler kring datalagring och lagrar uppgifter de inte har rätt till. Vad säger att de inte kommer lagra att DU har läst denna blogg, trotts att de påstår att de inte skall göra det.

FRA försöker också bemöta viss kritik mot lagen på sin hemsida. Dagens avslöjande verkar dock bemötas med tystnad. De säger att de inte kommer avlyssna inrikestrafik som råkar gå via utlandet pågrund av internets konstruktion. Åter igen: Varför skall jag tro på detta då vi idag har fått indikationer på att de redan bryter mot gällande regler för datalagring?

Till och med Svd:s ledarblogg har tagit upp det ironiska filmklipp som två bloggare har skapat kring regeringens piskor basserat på filmen Döda poeters sällskap. Riksdagsledarmöter ställ er på bänkarna och svär er till Kapten frihets tankar och rösta emot FRA-lagen. Låt oss alla få fortsätta uttrycka oss fritt på Internet utan att behöva tvivla på att vi inte är bevakade av staten. Uppträd som individer istället för som myror på led.

Inga kommentarer: