16 mars 2008

Storleken har betydelse

DN Ekonomi testar idag Eee som är hetare än Mac Airbook och har skapat en ny trend med små bärbara. När jag för ett och ett halvt år sedan skulle köpa bärbar ville jag ha en liten som jag kunde ha med mig jämt. 14" är förstort, 15" skall vi inte prata om. Det blev en MSI med 12"-skärm. Men Eee är ännu mindre, kanske lite väl liten som primär dator, men perfekt att ha sina anteckningar på och surfa med.

Eee levereras med Linux som standard. Orsaken är två; datorn skall vara billig (ca 3000kr) och då ryms det inte att betala mellan 500 och 1000kr för operativsystemet. Den andra anledningen är att Eee inte innehåller någon hårddisk utan har flashminne istället. Det är dyrare än hårddisk men drar mindre ström och är lättare. Om det skulle vara Windows på datorn skulle flash-hårddisken behöva vara tre gånger så stor och datorns pris skulle öka dramatiskt.

Det mest intressanta i DN:s artikel tycker jag är det det som inte står. Det vill säga att de satt på Kaffet och körde Linux utan problem. Detta visar att det är idag är möjligt för gemene man att köra Linux.

Vill du prova? Här är två tips hur du kan gå till väga utan att förstöra din vanliga dator.

Gå först till http://www.ubuntu.com/ och välj Download now för att ladda ner en CD-image. Bränn den på en CD.

Det enklaste är nu att boota om datorn och låta den starta från CD:n. Du får då upp en komplett linux som kör helt från CD:n. Det kan kännas lite långsamt, vilket beror på att CD-spelare är mycket långsammare än hårddisk.

Det lite mer komplicerade sättet är att köra Ubuntu Linux som en virtuell maskin. Det betyder att du kör ett program under exempelvis Windows som "simulerar" en dator i vilken du kan installera exempelvis Linux. En bra gratis sådan programvara är Virtualbox. Gå till dess site och ladda ner den och installera på din dator. Installera sedan Ubuntu Linux i en virtuell maskin.

4 kommentarer:

beatles pilgrimages sa...

Jag tyckte "nyheten" var lite fånig, detta är ju gamla nyheter, den har varit ute på marknaden i minst sex månader redan. Den är dessutom mindre än Mac Air, vilket Apple gjorde stort hallaballo av.
Den är dessutom garanterat mer prisvärd än Mac Air, problemet är bara att Asus inte marknadsfört den lika hårt.

Hans Persson sa...

beatles: EEE är dock inte någon förstadator, vilket Air fungerar som.

Magnus: Går det alltså att installera en vanlig XP i ett fönster i virtualbox? Intressant...

Magnus Runesson sa...

Hans: Jupp. Den är helt jämförbar med den mer kända VMWare Workstation men med fördelen att den kan dra nytta av eventuell hårdvarustöd (utöver att den är gratis för enskilt bruk)

Anonym sa...

>Detta visar att det är idag är >möjligt för gemene man att köra >Linux. Vill du prova...?

Neeej..., verkligen inte. Det finns ingen anledning att göra det.
Särkillt när Asus släpper fram en XP preloaded Eee..
http://www.asus.com/news_show.aspx?id=10344

Annars är Linux perfekt... på en server..