8 februari 2008

Gå musik- och filmbranchen tillmötes

Dagens fildelningsdebatt är ju inte första gången i historien musikbranschen har motsatt sig all teknisk och ekonomisk utveckling. När de väl har accepterat förändringen så har det varit till deras fördel. Exempelvis när radion slog igenom ville musikbranschen förbjuda all spelning av musik i radio för att det skulle förstöra deras marknad. Jag är övertygad om att de inte skulle varit så stora som de är idag om deras eget önskemål skulle gått igenom.

Om inte musikindustrin snart börja arbeta kreativt och accepterar förändringarna som Internet och den nya tekniken innebär kanske det snart är dags att gå dem till mötes! Vad jag menar är att vi dammar av deras förslag sedan radions ungdom och förbjuder all musik i radio och visning av musikvideos i TV. Endast liveframträdanden skall vara tillåtna. Efter en sådan lagändring kommer musikindustrin älska fildelning då de tappar sin stora reklamkanal till konsumenterna de har idag genom radion. Alternativt kommer de dö ut och ersättas av en ny modern musikindustri.

Men det kanske är en ändring pågång?

Både DN och IDG skriver idag om att STIM vill införa en "licens" för att få fildela och därmed göra det lagligt. Hitintills har ju musikindustrin tillsammans med filmindustrin varit bångstyrig till att inse att de måste anpassa sig och sina affärsmodeller till den nya tekniken. STIMs förslag är definitivt det mest rimliga förslag musikindustrin har kommit så här långt, dock minst 10 år försent.

Vidare skriver IDG i en annan artikel idag att TV ser fildelning av deras serier som en slags "under ground"-marknadsföring. Skulle de svenska TV-cheferna kunna ta och sätta sig tillsammans med sina kompisar i musik- och filmindustrin och förklara för dem hur det fungerar. Samtidigt bör TV också gå ut tydligt med att de är okej att sprida deras material och sluta med sin dubbelmoral.

Är fildelningsdebatten äntligen påväg att vända till att bejaka den moderna tekniken?

Uppdaterat: Även Svenska Dagbladet skriver om detta och med intervjuer med ComHem och Tele2 som inte är helt negativa. Det viktigaste för operatörerna verkar vara att inte behöva leka polis.

8 kommentarer:

Hans Persson sa...

Läs vad Copyriot skriver om det där förslaget innan du är för positiv.

Magnus Runesson sa...

Självklart inte ett idealiskt förslag. Det intressanta är att de överhuvud taget kommer med ett förslag som inte rakt av innebär "förbjud fildelning". Därmed menar jag inte att vi skall genomföra STIMs förslag.

Min rubrik åsyftar jag mer att vi skulle införa industrins dumma förslag från radions ungdom så att de inser vad deras konservatism egentligen innebär.

Anonym sa...

Kul att det kommer någon vart.. nu gäller det bara för gemene man att förstå att jag inte vill betala Magnus Uggla 2kr för han ligger högst på toppen, medan artisten jag lyssnar på tjänar 10 öre.
...så folk inser att även detta förslag är dåligt.

Anonym sa...

Det är en bit kvar....

*NÄR* skall musik & filmindustrin förstå att man måste följa med i utvecklingen? Alla andra industrier (biltillverkare m m) har anpassat sig efter den utveckling som skett.

Jag är INTE för piratkopiering men anser att musik och filmindustrin måste anpassa sig efter hur folk vill konsumera sin musik eller film. Fram till dess kommer man definitivt inte att få bukt med denna tjuvkopiering som bara kommer att börja använda mer sofistikerade sätt att undkomma lagens långa arm.

Jag vill själv kunna logga in på en köpsite, BETALA och sedan ladda ner en film, bränna ut det på en DVD och titta på den i min riktiga anläggning och inte på datorn (Det finns idag ny teknik med vattenstämpel som kommit där man i polisiärt syfte kan se VEM som äger kopian om den tjuvkopieras). Jag vill kunna köpa musik i bra kvalitet och slippa sitta med en widowsdator och DRM (Distribute Rights Managment) för att kunna spela upp den. Själv använder jag Linux (DRM stöd saknas) och måste då välja mellan att tjuvkopiera, köpa fysiskt media eller att inte lyssna alls. Vem är så urbota korkad att han betalar för att köpa en ljudbok på nätet för att sedan vara tvingad att lyssna på den på datorn (DRM i windows igen...). Vill man sedan flytta ljudboken till en annan dator i hemmet är det ett så komplext steg att en icke teknikkunnig för det svårt. SJälvklart vill man kunna titta på en köpt film i sin riktiga anläggning. Kanske vill man lyssna på ljudboken i bilen på väg till jobbet.... Hur löser man det? Tjuvkopiering eller att köpa ett fysiskt media fungerar, men INTE att betala och köpa detta på nätet vilket kräver att du sitter vid windowsdatorn när det skall spelas upp.



Att sätta en avgift på bredbandet är ett möjligt steg och får säkert en viss positiv effekt, men inte det bästa.


Så lösningen är att att sälja musik och film som folk vill konsumera denna. Och naturligtvis till ett rimligt pris. Det samtidigt som man jobbar vidare med t ex utveckling av vattenstämplar etc på matrialet och att jaga tjuvkopierarna.

Alltså.... en *halv* tumme ner för extra avgift på bredband som lösning.


Tack för ordet

/P-O

Hans Persson sa...

peos42: Varför gå omvägen över att bränna nedladdat material till en plastbit istället för att streama det direkt från datorn istället?

Anonym sa...

* Skall du ha datorn med dig i bilen när du lyssar på din ljudbok då? Låter smidigt ;-)
* Jag använder Linux. Jag har således inte windows. DRM skyddet/stödet finns bara i Windows. Tror inte det fungerar i en MAC heller... Då blir det lätt att streama ;-)
* Har du en dyr & fin ljud/filmanläggning kanske du vill använda denna
* Flytt av kopieringsskyddat matrial mellan egna datorer är inte "copy, paste" direkt.


Grejen är att den kostar rätt mycket. Inte så lång ifrån köp av eget fysiskt media. Inte nog med det... det tvingar dig till en dator (med windows), inskränker din rätt till backupkopiering och orsakar allmänt extra strul. Vissa nedladdningar kräver dessutom att en Internetuppkoppling finns vid första uppspelningen av varje spår innan hela kopian kan lyssnas på "offline" (gäller i alla fall vissa ljudböcker från www.ztorm.com). Lysande teknik...


Man kan ju rada upp spaltmeter med argument. Men jag skrev i alla fall ned vad många tycker. Och oavsett vad JAG tycker som principiellt är emot tjuvkopiering så är fakta att folk vill konsumera fil och musik på ett sätt som branchen inte vill leverera/sälja.

Och vad händer då tror du? Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att de som vill lyssna på sin ljudbok i bilen tjuvkopierar från någon man känner eller från Internet. Att sänka priset för en nedladdning kommer naturligtvis inte heller att hjälpa så mycket, då du oavsett priset ändå inte kan spela upp din internetköpa ljudbok i bilen på ett lagligt sätt. Det kan även gälla vissa bärbara mediaspelare och telefoner med mp3-stöd som inte har något avtal gällande DRM och därmed blir värdelösa om du vill spela upp lagligt köpt musik.

M a o sälj musik och film på ett sätt som folk vill konsumera detta och till ett rimligt pris. På det sättet kommer tjuvkopieringsproblemet att minska rejält.


Tack för ordet
/P-O

Anonym sa...

"M a o sälj musik och film på ett sätt som folk vill konsumera detta och till ett rimligt pris. På det sättet kommer tjuvkopieringsproblemet att minska rejält./P-0"

Word!

Magnus Runesson sa...

Jag håller med P-O till punkt och pricka!