24 februari 2008

Ska du köpa ny spis?

Köp då en induktionsspis. De är värda varenda krona. DN har idag ett test av induktionshällar. Tycker man att de som de har testat är för dyra kan man gå till IKEA och få en mycket billigare. Det är en Whirlpool, dock ej samma modell som DN testade. Vi har nu haft vår snart i två år och är väldigt nöjda.

DN klagar på att Whirlpool är långsam att koka upp vatten utan boosterfunktionen, men det är ett fall som i praktiken inte inträffar. Man använder alltid boostern och då är spisen mycket snabbare än en vattenkokare. Vi slängde ut vattenkokaren när vi köpte induktionshällen.

Varför skall du köpa en induktionshäll:

  • de är energieffektiva
  • de är snabba
  • de är enkla att rengöra
  • de blir inte varma på samma sätt som vanliga plattor och keramhällar
  • det går snabbt att ändra temperaturen. Slår man av plattan så slutar det koka direkt
  • du kan slänga ut vattenkokaren, en sak mindre i köket!
Enda nackdelen med induktionshäll är att kärlen måste vara magnetiska. Det prövar du enklast med en kylskåpsmagnet. Fastnar den på kastrullens botten så funkar den med induktionshäll. Bra och billiga kastruller för induktionshäll är IKEA:s 365+-serie. Dina gamla aluminiumkastruller kommer inte att fungera, men de är det dags att slänga ut ändå då de fäller ut aluminium i maten vilket inte är bra. Snarare direkt ohälsosamt.

DN har också en artikel med lite tips kring användning av induktionshällen.

Visste du att cirka hälften av elförbrukningen går förlorad när man använder klassiska spisplattor?

Inga kommentarer: