10 mars 2007

Melodifestivalen direkt från min soffa

Följ melodifestivalen direkt från min TV-soffa. Låt detta bli lika smörigt och snaskigt som Aftonbladets alla olika artiklar och Expressen är ju inte sämre, inte heller Metro. Jag har inte lyssnat på någon låt innan finalsändningen. Mer information på SVT.

1. Andreas Johnsson
Vattenkammat slickat bakåtsträvande mot 60-talet. Ljudproducenten har uppenbarligen gått i pension, då ljudet bara blivit sämre.

Luuk drar mellan låtarna patetiska konstlade skämt.

2. Sonja Aldén
Presentationen av artisterna blir töntigare för varje år. Här har vi en klassisk ballad som plagierar Marie Fredriksson och har Carola complex. Örhängena ser ut som uppånervända julgrannar. zzzz Tur att man har något att göra under låten så att man inte somnar. Tiden är ute.


Jag längtar tillbara till Fredrik Belfrage som presentatör.

3. Anna Book
Jag tänker på hennes gamla klassiker ABC. Skall hon kunna repitera denna bedrift. Man vaknar i alla fall. Hon har uppenbarligen fastnat i dansskorna från TV4:as Lets Dance. Men här är iallafall någon som har förstått vad en schlager är. Refrängen präntas in i skallen som man
önskar man mins sina läxor. Men vi vill ha mer färg på kläderna.

4. Sebastian
En uppsnäst Beatles inspererad melodi. Beatles var väl dock aldrig med i melodifestivalen, så vad gör han här. Jag har tröttnat redan efter halva låten. Han har nästan lika färgglada kläder som Book, enda skillnaden är lite blått.

5. Marie Lindberg
Tänk om vi skulle haft en seriös symfoniorkester som det var för. Vi skulle kunna fått ett seriöst stråkarrangemang. Jag blir dock sjösjuk av den snurrande och zoomande kameramannen.

6. Måns Zelmerlöw
Han var tydligen populär redan innan han började sjunga. Nu blev det rökigt och lite modernare takter. Men var är melodin? Om han inte aktar sig spräcker han brallorna.

7. Tommy Nilsson
Ännu en återkommare. Han kan ju nå ut över scenkanten. Vi ser likheterna här med En dag. Måste också passa på att be ljudproducenten om ursäkt. Det har uppenbarligen varit fel på artisterna tidigare. Så lite tro på människan kanske kan lätta upp. Men inte en låt som kommer må bra i Finland, men det kan vi ju lösa med en monsterkostym.

Luuk pratar om betygsättning. Han själv får IG.

8. Sanna Nielsen
Ännu en ballad med filosofiska tankar. Tempot ökar och vi börja likna en blek kopia av Fångad av en stormvind. Vi märker också att hon inte tjänat några direkta pengar på hennes trasiga kläder.

Jag ligger just nu i topp på knuff.se.

9. Sarah Dawn Finer
Hon har ju en fördel av att både kunna engelska och sjunga. Det är ju inte alla deltagre som kunnat. Vi får en Irland och flerfaldiga mästaren Johnny Logan känsla. Det kanske kan vara något för Helsingfors och som skiljer sig från förra året. Men åter igen svart, dock med design och figur.

10 The Ark
De har ju namnet till sin fördel. Här var det ingen godnattsång. En kille som kan sjunga och varit stand in för Peter Jöback måste spöka ut sig och rusa runt. Låten är svag men de har en sångröst och ett namn som kan rädda dem.


Låt bli att rösta sätt istället in pengarna diekt på postgirot för radiohjälpen 901950-6.
Det är många låtar under repetitionen som jag inte har en aning om att jag har hört tidigare.

Anna Book borde lånat kläder från sambapausnumret. Det verkar blivit tradition att göra något slags poputri av gamla melodifestivallåtar. I år i någon Mamma Mia stil att bygga en story på gamla låtar.

Nu tog gin ó tonicen slut.

Den så kallade underhållningen med Robert Gustavsson är bara tragisk och plump.

Det känns inte korrekt att man kan fortsätta telefonrösta medan juryns röster läses upp. Här är ditt liv parodin vid röstuppräkningen var ett annorlunda och lite roligt sätt att presentera den annars tråkiga poängupprabblingen.

Efter tre röstomgångar ser vi att det är viktigare med namn än låt.

Det är mycket förvånande att Tommy Nilsson har 0 poäng och Anna Book 1 poäng efter fyra jurys.

Jessica Andersson påminner mig om Jacob Dahlins klassiska kommentar om att nästa år tar man in pudlarna. Som alltid var han före sin tid. Det tog ända till år 2007.

Av topp tre så är det ju bara en som ligger där för låtens skull, den som faktiskt tävlar. vilket Maria påpekade tidigare idag.

Nu fick äntligen lärarinnan lite poäng. Vore ju taskigt om hon hade slutat på noll.

När Carola kommer in på scen så inser man direkt varför man saknar henne i melodifestivalen.

Efter juryn har avlagt sina röster kan vi dra slutsatsen att även de röstar hellre på kändis än på låt. Det är tragiskt att inte svenskar förstår anvisningar.

Jag hoppas jag känner igen fler låtar i andra genomgången.

Nu kändes det som jag i alla fall hört de flesta tidigare och inte bara de de har plagierat.
Vi får nog skicka huvudelen av gänget på Schlagerskola hos Carola.

Om du inte kan kvalificera dig till festivalen via sång så kan du ju alltid bli programledare och låta publiken lida. Mark och Jonas var bättre då de gjorde motsvarande nummer.

Tillbaka till tragiska Robert Gustavsson.

Vad går Ola Salo på? Dansar runt som en annan balettdansande 5 åring under intervju med Luuk.

Det är ju inte ens spännande med tittarnas poäng. Aftonbladet har ju redan sagt hur de kommer att rösta. Har ni följt mig eller Aftonbladets löpande rapportering.

The Ark vann. Varför ha en final? Vi kommer inte sticka ut ett dugg i Finland då alla andra kommer sända liknande mer eller mindre utspökade grupper.

Carola, Kicki, Pling, Lasse Holm, kom tillbaka och gör vår melodifestival till en seriös schlagerfestival igen.

Då man inte får kommentarer under sändningen antar jag att det varit dåligt med folk som öljt min liverapportering från soffan. Men jag tackar ändå er som varit med i kväll.

Tro ni inte mig så kan ni ju läsa resultatet på DN, Aftonbladet, SvD, Expressen, mfl.

2 kommentarer:

Maria sa...

Jag håller med du! ;-)

Anonym sa...

Nu såg ju inte jag finalen, men har sett de flesta delfinaler och The Ark var bäst. Rätt låt vann för en gångs skull! ...och du har fel :-) Den låten går ju att digga redan första gången man hör den till skillnad från många som man tröttnat på efter halva låten.
Skulle jag röstat på namnet så hade jag röstat på Sebastian, men den låten var inte bra.
/Camilla