16 maj 2008

Myndigheterna drunknar i sin insamlade information

DN skriver idag om att man kan riskera att få sin dator och annan elektronisk utrustning genomsökt om man har med den till USA. Man börjar ju genast fundera på hur den information de plockar ut används. Kan informationen komma i olämpliga händer, exempelvis hos konkurrenten konkurrenter.

Å andra sidan; vad är skillnaden mot FRA:s avlyssning av internet? I ena fallet för man över information via kabel och i det andra via en hårddisk.

Ett exempel på hur det kan gå när informationen hanteras fel fick vi häromdagen, enligt exempelvis IDG, då polisen gjorde ett tillslag hos en misstänkt pedofil. Men det var fel adress de gick till pågrund av sammanblandning av datum hade en IP-adress knutits till fel adress. Hur återupprättar man denna persons heder. Grannarna som såg tillslaget hörde ju senare på dagen om att det varit barnporrassia. De slår ihop 1+1 och den felaktigt anklagade är stämplad för livet.

Denna typ av fel kommer bli vanligare och vanligare ju mer information våra myndigheter hanterar. Hur skyddar vi oss mot det? Eller rättare sagt hur skyddar samhället oss från det?

Inga kommentarer: