11 maj 2008

Ett rättvisare Stockholm

Precis som ekologiska produkter är på frammarsch så är även rättvisemärkta produkter det. Fair Trade eller rättvisemärkt innebär att man garanterar att alla i kedjan får rimligt betalt så att man får en lön man kan leva på. Man skall givetvis också ha goda arbetsförhållanden. Dvs högst rimliga krav egentligen. Visst vill väl vi alla ha goda arbetsvilkor och en lön man kan leva på.

DN skriver idag om att Stockholms första Världsbutik, Fair Trade Shop. Det finns sedan tidigare 40 stycken i Sverige. Så man kan minst sagt säga att det är på tiden. När jag kikade runt lite på världsbutikernas sidor så ser jag att det faktisgt finns en här i Linköping. Den borde jag ju besöka.

Det händer att man kan hitta rättvisemärkta produkter i vanliga butiker, exempelvis kaffe och fotbollar. Siten för rättvisemärkt har en komplett lista med alla licensierade produkter. När får vi se någon av de stora kedjorna av kläder (H&M), möbler (IKEA) etc presentera rättvisemärkta kollektioner?

1 kommentar:

Harriet sa...

Dom stora kommer säkert , men det finns andra mindre också , tex Berthas Eco Fashion, som säljer rättvisemärkta och ekologiska kläder. Priserna är kanske högre men då får man kvalitet och giftfritt odlat och priset beror egentligen inte på storleken på butiken utan snarare på hur varan är producerad. Läs mer på hemsidan.