18 april 2009

Varför ett enfrågeparti i EU-valet?

Jag skrev igår att det är dags att rösta på Piratpartiet i EU-valet. Varför just i EU-valet och varför rösta på ett "enfrågeparti"?

Om jag börjar med varför i EU-valet:

  • Många av direktiven så som IPRED, förlängning av upphovsrätten etc tas fram på EU-nivå.
  • EU är Europas röst i ACTA-förhandlingarna.
Det betyder att det är på EU-nivå vi kan påverka vart vi är påväg kring denna lagstiftning.

Varför då rösta på ett enfrågeparti?
  • Det är bättre att rösta i en fråga än ingen fråga alls.
  • Upphovsrätten och internet är avgörande för hur vårt samhälle kommer se ut i framtiden?
  • Inget annat parti är beredda att lägga lika mycket kraft bakom dessa frågor.

Nu kan man fråga sig om jag är emot upphovsrätten; Nej verkligen inte. Men den har hamnat snett. Idag har man rätt till sitt verk upp till 70 år efter sin död. Om du gör en uppfinning har du rätt till den via patent i 20år. Varför skall vissa tankar vara skyddade längre än en livstid och andra bara i 20år? Fri tillgänglighet till verk som beskriver olika tankar leder till att samhället utvecklas. Vad skulle vi varit idag om det skulle varit patentskydd i 70 år efter uppfinnarens död? Vi skulle inte haft fri konkurens på tillverkning av glödlampor förrän 2001, 70 år efter Edisons död. Skulle det gynnat utvecklingen?

Är det verkligen rimligt att du skall kunna skapa en skiva/bok/... och sedan kunna leva på det resten av dit liv och dina barns liv?

Det är inte heller de små ny artisterna som vill förlänga upphovsrätten, utan de stora nöjeskonglomeraten och de artister som redan tjänar stora pengar. Det är inget fel i att tjäna stora pengar. Men man skall inte hävda att ens argumentation är till för den lilla människan när de är emot. Många små artister skulle få mycket lättare att försörja sig på spelningar om deras musik blev känd genom att den spreds.

Vi ser hur dagens upphovsrätt gör att vi motverkar utvecklingen. Musikindustrin har velat stoppa musikradion, discon och idag fildelning. Vad skulle musikindustrin varit idag om de skulle fått igenom sin önskan att stoppa musikradion?

Om andra partier visar att de är beredda att driva dessa frågor kan jag givetvis ändra mig. Men jag tror sanolikheten är mycket låg. Inför senaste riksdagsvalet gick i princip samtliga partier ut och sa att man skall inte jaga en hel ungdomsgeneration. Vad ledde detta till? Motsatsen, nämligen IPRED.

(DN)

2 kommentarer:

Svamp sa...

Bättre ett enfrågeparti än ett nollfrågeparti, som riksdagspartierna.

Hannibal sa...

Mycket vettiga tankar.