14 april 2008

Uppgradera eller nyinstallera Ubuntu; en enkel fråga

Det börjar sig en ny Ubuntu Linux release. Den kommer om cirka en vecka. IDG skriver idag om för respektive nackdelar kring uppgradering jämfört med nyinstallation. På nackdelar för uppgradering finns dessvärre två felaktigheter:

"Om du har problem med vissa applikationer idag så är det sällan en uppgradering kommer att lösa de problemen."
Om det handlar om fel i programmet så byts alla filerna ut och felet blir därmed rättat. Pakethanteringssystemet ser till att alla filer blir som nya om de inte är konfigurationsfiler och du har ändrat i dem. Det är det som är en av fördelarna med ett ordentligt pakethanteringssystem.

Om du varit inne själv och hackat i systemfilerna kommer de ändringarna sannolikt att skrivas över.
Så länge du har hållt dig till att ändra konfigurationer så sköter paketsystemet om att dina konfigurationsändringar inte skrivs över.

Argumentet att man inte får någon CD är ju inte av avgörande betydelse då man enkelt hoch helt lagligt kan bränna hur många man vill.

En fördel för nyinstallation påstås vara att:
Alltid skönt att känna doften av ett nytt operativsystem när du loggar in.
Det får man även när man har uppgraderat.


Jag säger Uppgradera! Varför göra det svårare än man behöver. Dra nytta av Ubuntus fulla kraft och dess förnämliga uppdateringssystem som gör det lika enkelt att uppgradera till en ny version som att installera en säkerhetsfix.

2 kommentarer:

Hans Persson sa...

Nja. Jag har uppgraderat några gånger utan några problem alls och några gånger med varierande grader av problem. Ett par gånger har jag inte kunnat logga in efteråt.

Det är vanligt att man får frågor vid uppgraderingen om man vill behålla sin ändrade systemfil eller ha systemets nya. Vad min ändring är relativt originalet eller vad uppgraderingen ändrar från förra versionen får man däremot inte veta, så det är bara att köra diff manuellt och gissa. Inte speciellt lätthanterat.

Saker som ändras och får nya defaultvärden får man inte heller med i en uppgradering, vad jag vet. Om en ny feature tillkommer så är det inte säkert att jag får den efter en uppgradering, men om jag installerar om får jag det.

Jag kommer nog att installera om nästa gång, även om jag brukar uppgradera. Därmed inte sagt att jag inte tänker uppgradera nästa gång efter det.

Magnus Runesson sa...

Jag har gjort ett tjugotal uppgraderingar av Ubuntu på diverse maskiner. Jag har aldrig haft problem att bota eller logga in efteråt. vid några tillfällen har jag behövt avinstallera vissa program från tredjepartsrepositoryn för att det skall gå bra.

Installeraren kan numer visa skillnaderna mellan gamla och nya konfigurationsfiler. Det har bara gått i textversionen förut. Men visst det kan bli bättre.

Du får de nya defaultvärderna på de (flesta) ställen där du tidigare har haft defaultvärdet. De gånger du inte får det är när dina personliga inställningar tror att de har ändrats i förhållande till de centrala utan att ha gjort det. Men detta problem slipper du inte undan om du nyinstallerar och behåller dina punkt-filer.