25 april 2008

Stake i Nobelstiftelsen

Fantastiskt! Någon som vågar visa kraft när grundvärderingar om yttrandefrihet och vill motarbeta censur. Nobelstiftelsen säger upp avtalet med TV4:a efter att TV4 gjorde det möjligt för Kina att censurera ett tal från Nobelsändningen. Varför det dröjt till nu beror på att de fick reda på det för så sent som en månad sedan.

Det är extra viktigt att Nobelstiftelsen står för yttrandefriheten då den är nödvändig för att forskningen skall kunna stå fri.

Bra jobba Nobel, låt inte pengar gå framför ideologi.

6 kommentarer:

Bob van den Eijkhof sa...

Marcus Storch ... fantastiskt, all censur från Kinas regering är i detta fall positivt allena. Att tv4 förlorat sitt avtal borde även det ses som en positivt moraliskt ställningstagande. Låt en skitkanal som inte vågar säga något mot Kinas fötryck få visa fega idrottare som inte heller har stake att bojkotta för egen vinnings skull hoppa runt i små shorts. OS är fantastiskt, men inte i år. / Bob van den Eijkhof

WysiWyg sa...

Efter vad jag förstått så hade TV4 avtal med kinesisk statsmedia som klart och tydligt beskrev att ingen förändring av materialet eller censurering i annan form fick förekomma. Varför anses då TV4 vara dåliga? De gjorde väl allt de kunde?

Det är inte direkt som om de kan stämma kinesisk statstelevision för kontraktsbrott i Kina, eller hur?

Och ingen vinner på en bojkott av OS, vi skulle bara förlora på det.

Jag kan rekommendera er att läsa Blogge Bloggelitos inlägg om just Kina, så får man en något annorlunda syn på saken.

Anonym sa...

lsen har mer stake än Olympiska kommitén. Grattis Polen till en president som kan säga ifrån och, nej, i år kommer jag inte att kolla en minut på OS. Jag skäms att vi skickar itt några idrottsmän/kvinnor...

Anonym sa...

Den stora anledningen till att västvärlden inte bojkottar Kina är att det var allt för länge sedan vi blev förtryckta. Vi sitter hemma i våra soffor och tar tyvärr inte ta åt oss hur det känns att vara förtryckt.

Nobelstiftelsen är ett föredöme för oss!

Leif sa...

Absolut! Bra av Nobelstiftelsen att stå upp mot både censur och mot TV4 som möjliggör censuren. Om avtalet mellan TV4 och de kinesiska kanalerna säger att inget för klippas bort, vad har TV4 gjort mot att avtalet bröts?

Anonym sa...

Censur är dåligt, men ingen information alls är sämre. För första gången någonsin så sändes Nobelfestligheterna i Kina i mer än 5 timmar. Kan någon tala om för mig vilka av alla de kanaler som har sänt betydligt mindre delar av Nobels sändingar som även sände Storch tal. Mig veterligen så var TV4 den enda kanalen, och med dem sa Nobel upp avtalet med. Konstigt resonerat tycker jag... Jag menar varken SVT, CNN eller någon annan kanal sände talet, betyder det då att även de har censurerat?