27 april 2008

Ekologiskt i tiden

DN har idag en bra artikel om Saltå kvarn. Vi har stannat där ett par gånger på väg upp till Stockholm och passat på att handla. De har många spännande alternativa bröd jämfört med de man hittar i normala butiker och goda bullar.

Kokboken "Smaker från Saltå kvarn" som nämns i artikeln låter som ett yperligt komplement till min kokbokssamling.

Under de senaste månaderna har vi fått leveranser från Saltåkvarns systerorganisation Ekolådan. Därför vill jag slå ett slag för Ekolådan som levererar färska ekologiska och utmärkta grönsaker hem till dörren. Tillsammans med sin Ekolåda kan man beställa tilläggsprodukter från bland annat Saltåkvarn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alla som handlar biodynamiskaprodukter borde gå in på www.demeter.nu. Där får man lära sig vad biodynamisk odling egentligen innebär. Demeterförbundet är den organisation som märker de biodynamiska produkterna och enda sättet att få kalla en produkt biodynamisk är att följa deras regler. Särskilt intressant är det att läsa om kompostpreparaten och fältpreparaten som består av växter och mineraler som lagras i olika djurorgan (tarmar, kohorn etc) varefter de i homeopatiska mängder rörs ut i vatten enligt ett bestämt rörelsemönster.

Var och en får själv ta ställning till om Demeterförbundet är seriöst eller inte. Det förvånar mig dock att DN inte verkar ha gjort någon som helst granskning av vad biodynamisk odling innebär innan de upphöjer Saltåkvarn till skyarna.

Magnus Runesson sa...

Jag håller med dig om att vissa av de biodynamiska bitarna är, hmmm vad skall vi kalla det, ovetenskapligt humbug. Själv är jag intresserad av att det skall vara ekologiskt och av hög kvalitet. Och tar därmed det andra "på köpet".

Anonym sa...

Ännu mer intressant blev det när man kollade upp vilka som säljer de olika kompost- och fältprepararaten. Det är inget man kan göra själv nämligen, eftersom det finns vissa bestämmelser angående att gräva ned djurorgan i jorden. Det finns faktiskt bara ett ställe i Sverige där man kan inhandla preparaten ifrån, nämligen från Biodynamiska föreningen. Dessa har märkligt nog sitt huvudkontor i Skillebyholm utanför Järna, där också Demeterförbundet har sitt huvudkontor. Intressant att organisationen som ger stämpeln ligger på samma ställe som organisationen som säljer preparaten, kan jag tycka...

Även Saltåkvarn ligger förresten utanför Järna.

deep.ed sa...

Intressant att "Anonym" väljer att förklara att vissa förbund och annat inte är seriösa och menar att de mörkar saker. Problemet är ju att Anonym själv har totalt noll i trovärdighet då man väljer att inte berätta vem man faktiskt är (och därmed vilka intressen man själv har i att dissa Saltå Kvarn och andra företag inom den ekologiska skolan)