6 januari 2008

Rom och maten

Som jag nämnde tidigare så har vi spenderat nyåret i Rom. En viktig del var att få äta italienskt och få inspiration och nya matupplevelser. Jag har varit i Italien två tillfällen tidigare och har ätit mycket bra mat. Så även denna gång. Rom är inte det stället där man hittar det genuinaste Italien, vad det nu är. Varje region i Italien har sin egen genuitet. Rom är mer av en smältdegel med dominans av Lazio regionen, vilken Rom tillhör. Det blir dock än tydligare i Rom att man skall skippa turistfällorna med mysiga restauranger med fina dukar och ljus på borden. Där får man bara riktigt dålig mat. Välj istället ställena med plastdukar, där kyparen inte är uppklädd. man ser istället hur kyparen möter sina stamgäster som sina bästa vänner. Det är på dessa ställen man hittar den bra maten och den riktigt bra servicen. Restaurangpersonalen ser dig mer som än gäst i deras hem än att de är på arbetet och skall ha en påklistrad artighet.

Passa på att besöka matvaru- och delikatessbutiker, undvik dock de som ligger allt för nära de stora turistmålen. Passa på att beundra deras delikatessdiskar. Vi passade på att köpa sommartryffel, bra balsamvinäger från Modena, torkad svamp, pasta och risottoris utöver några enstaka flaskor vin från regionen. Risottoriset är mycket billigare än i Sverige och det är till och med ekologiskt odlat. Jag har också precis lärt mig att det internationellt säljs dubbelt så mycket balsamvinäger från Modena som det tillverkas där. Det är från Modena balsamvinägern har sitt ursprung.

Rom är inte direkt billigt på varken mat eller vin även om man kan göra fynd när man gör avstickare från de stora stråken.

Inga kommentarer: