4 oktober 2007

Är sticklingar olagliga?

Är det olagligt att ta sticklingar från en växt för att få en planta till. Ja, om skiv industrin får bestämma detta även om du själv behåller plantan. Ny Teknik citerar idag en jurist som företräder Sony BMG:
"- När en individ gör en kopia av en inköpt låt för eget bruk är det bara ett trevligare sätt att säga att man endast stulit en kopia"
Undra om hon anser att jag stulit låten när jag lyssnar på den med?

Mitt exempel med att man inte skulle få ta skott och sticklingar från sina plantor för att få nya kan verka som ett löjligt exempel. Tyvärr har ju växtindustrin redan hakat på skivindustrin genom att "växtförädla" vissa grödor. Det gör att du inte kan använda växtens frön för att så nya växter. Frågan är när första stämningen kommer från växtindustrin om att någon brutit mot lagen då de tagit sticklingar.


Vi kan idag också läsa både hos DN och IDG att datainspektionen underkänner regeringens lagförslag om att beredbandsleverantörer skall lämna ut uppgifter om abonnenter direkt till representanter för upphovsrättsinnehavarna utan att gå via rättväsendet. Tur att det fortfarande finns dom som försvarar att vi skall fortsätta leva i något som i alla fall liknar en rättstat.

Inga kommentarer: