4 oktober 2007

Funktion före miljö

Jag skrev i förra veckan om olämpligheten att lågenergilampor är förpackade i icke förnybart material, nämligen plast. Jag har nu fått ett svar från ICA:

"Tack för att du har hört av dig till oss angående Novaline lågenergilampor.
Val av förpackning är alltid en avvägning mellan olika krav. ICA har i detta fall valt en förpackning av plast bland annat för att det går att kontrollera lampan utan att öppna förpackningen, sockeln är fri. Dessutom kan man tydligt se formen på
lampan. Detta kan vara viktigt för att se om den passar i en speciell armatur. Detta tillsammans med att även plast trots allt är återvinningsbart gör att förpackningen ser ut som den gör. ICA följer naturligtvis även den utveckling som sker
inom förpackningar och håller en löpande diskussion med leverantörer om detta."

Det var ett väldigt bra svar från ett företag. Det känns som om de har tagit ett medvetet beslut, men man undra givetvis om förpackningen är tillverkad av återvunnen plast. Jag har mailat tillbaka och tackat för svaret och just frågat om plasten är tillverkad av återvunnen plast.

3 kommentarer:

Camilla sa...

Bra kämpat.

Du som orkar kan du inte också fråga varför ICAs ekologiska grönsaker (morötter och lök tex) inte är kravmärkta. Jag har bara frågat i affären där hon som ansvarade för grönsaksdisken inte ens hade noterat det. Hon kollade sen upp det och återkom och sa att dom följde EUs blättan blä för ekologisk mat, men kunde inte riktigt svara på varför det inte var kravmärkt. Jag misstänker att det är för att det kostar att cerifiera.

Magnus Runesson sa...

Det är inte alls jobbigt. Gå till Icas webbsida för kundkontakt och skriv in din fråga. Du har ju redan gjort huvuddelen av arbetet genom att formulerat kommentaren.

Magnus Runesson sa...

ICA har nu svarat att förpackningen är av återvunnen plast.