14 mars 2009

Att inte lära av andra

När kommer nästa pinsamma avslöjande om bonusar till chefer mm samtidigt som deras verksamhets resultat sviker? Först var det AP-fonden, sedan SEB och nu AMF. Alla har backat efter hård kritik. Visst kan 17 miljoner ses som småpengar av de 17 miljarder som man minskar sparanas pensioner med i AMF. Men för pensionären som får sin pension sänkt med 150kr är 17 miljoner inga småpengar. Jag undrar hur man tänker om man inte inser att det sticker i ögonen på de kunder som får sämre villkort, av de som drabbas av nerdragningar med flera.
Även fackpamparna har ju tappat all verklighetsförankring då de sitter i AMF styrelse och godkänner detta. Därmed går även arbetarrörelsens representanter runt med en skuld som de gärna vill gömma genom att vara förfärade i media. Borde inte LO och de andra fackförbunden istället aktivt driva bort bonusar i de bolag de är storägare i?

Visst kan ledningars jobb vara svårare i en lågkonjuktur, men då borde de inte fått bonusarna under högkonjuktur. Man får också känslan av att de får bonusar oavsett om de gör ett bra eller dåligt jobb. Borde inte ett grundkrav vara att man gjort ett mycket bättre jobb än sin genomsnittskonkurrent för att få en bonus? För oss vanliga dödliga förväntas det att vi gör ett riktigt bra jobb utan att någon står och viftar med en sedelbunt på en årslön till.

Inga kommentarer: