31 juli 2009

Titanic och Vasa

Titanic och Vasa har mycket gemensamt. Inte minst att vi idag besökte de båda museerna på Djurgården. Dit tar man givetvis den gamla spårvagnen från Normalmstorg.

Sjöhistoriska museet har stängt för renovering under sommaren men som plåster på såren så har de tagit in en vandringsutställning om Titanic. Vid entrén får man en ljudguide som guidar en genom utställningen. Utställningen varvas med tekniska detaljer om dess konstruktion och bakgrund, människoöden och livet ombord. Jag tyckte utställningen fokuserade lite väl mycket på människoöden, men samtidigt så har den tydligen ovanligt mycket om båten jämfört med andra utställningar. Det var intressant att höra om vad som gjorde skeppet så speciellt så som att även tredjeklass var lyxigt. Titanic var också tidigt ute med dörrar för att hindra vattnet åka över hela båten. Dessa dörrar gjorde att det tog längre tid innan båten sjönk. Utställningen finns på Djurgården vid Galärvarvet fram till November.

Vi promenerade sedan vidare till Vasa-museet. Innan vi gick in kikade vi på Sankt Erik den gamla Isbrytaren. Där kan man även ta sig en fika och kika ut över Skeppsholmen och fundera på hur det såg ut för 400 år sedan.

Lite av svaret får man om man går in på Vasa-museet. Vi tittade först runt lite själva innan vi följde med en guidad tur på en halvtimme. Den guidade turen var mycket givande. Den pratade inte om allt utan, vad som känndes, som de viktigaste delarna. Efter turen såg vi på filmen om bärgandet och de arkeologiska undersökningarna av Vasa. Vi avslutade med att titta ytterligare på utställningarna. Jag fann de bitar om vilken forskning som bedrivs kring Vasas bevarande och hur skeppet påverkas extra intressant. Här får man reda på vad som gjorts, vilka resultat de kommit fram till och inte minst vad de undersöker nu. För att få en bra bild av utställningen rekommenderar jag att man följer med en guidad tur. De pågår hela dagen och ingår i entrén. Ett alternativ är att ladda ner museets egna MP3-guider och gå själv med sin MP3-spelare.

Inga kommentarer: