13 november 2006

Java blir GPLv2

Efter att varit skeptisk och anti mot Java sedan det kom så sitter jag nu och tittar på SUN:s live webcast av att de släpper Java under GPLv2. Detta löser ett antal problem och börjar göra det intressant för mig privat som Open Source-människa. Linuxdistributioner kan nu enkelt distribuera Java som en del av distributionen. Det kommer att göra att Open Source programmerare blir mer öppna för att använda Java. Samtidigt blir en mängd intressanta redan Open Sourcade program möjliga att skicka med i Linuxdistributionerna. Detta gör det lika enkelt att använda en J2EE-applikation på Linux, Solaris etc som en .Net-applikation under Windows. Det gör att J2EE blir starkare som framtidens val av utvecklingsplatform. Det blir också enklare att göra effektivare bindningar mot de grafiska miljöerna Gnome och KDE.

Varför har jag varit negativt mot Java från början då? Java-motorn var väldigt dålig på Linux i början. Det uppfyllde inte write once run everywhere. Mycket buggar mm, olika buggar på olika plattformar, beroende till rätt jvm. GUI-delarna i Java ändrade sig stup i ett.

Slutligen skrek min datalogiska ådra att de misslyckats at göra det ren ObjektOrienterat. Visa datatyper finns i två varianter. Dels som objekt och native enkla datatyper. Det var var ett virevarv när man skulle använda vilken och besvärligt att konvertera mellan dem.

1 kommentar:

Hans sa...

Det där såg trevligt ut. Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan Java dyker upp av sig självt när man installerar sin Linux efter detta.

Jag har också varit lite negativ till Java tidigare. Dels för att det oftast varit ett elände att installera, men också för att javaprylar ofta känts lite sega och dessutom ofta kört med sitt eget utseende istället för att se ut som alla andra fönster. Vi får väl se om det kan ändras nu när det blir fritt fram för paketerarna att integrera javan i grundsystemet.