28 oktober 2006

Linux Open Source Forum 2006

Då var Linux Open Source Forum 2006 avklarat, det tredje i ordningen. En trevlig tillställning som vanligt. Jag pratade i år om patchantering i stora miljöer. Förra året var det ca 150 personer och i år närmare 270. Fler och fler organisationer tar också till sig Open Source och gör seriösa utvärderingar. Ett av de mest intressanta föredragen i år var Rikspolisstyrelsens utvärdering av BEA+Oracle mot JBoss+MySQL, där Open Source lösningen vann både i pris och prestanda. I samband med detta gör de också ett byte från HP PA-risc till x86-plattformen. De kommer köra den utökade 64-bitarsversionen av x86.
Det märks också att vi närmar oss en större diskussion om Linux på skrivborden. Tyvärr känner jag att leverantörerna Red Hat och Novell/Suse inte riktigt har funnit argumenten. Det är ju klart och tydligt att har du redan Windows XP så är det billigare att behålla den än att byta till Linux, men vad händer när du måste uppgradera till Vista. Det innebär att vi får stora mjuka svårmätbara kostnader i att personalen måste lära sig den nya miljön. Det kanse då är dags att göra en seriös utvärdering av Linux på skrivbordet. Här är också Cendios ThinLinc ett viktigt instrument för att underlätta övergången.
På konferensen så träffade jag bland annat mina bekantar från PPM och vår ursprungliga inspirationskälla till vårt managementsystem PPM-management, Andreas Utterberg, som har släppt sin egen variant under GPL. Jag kommer pröva den både här hemma och på jobbet. Jag vet att även PPM planerar det.

När jag kom hem var det dags att uppgradera min skrivbordsdator från Ubuntu Linux 6.06 LTS (Dapper) till Ubuntu Linux 6.10 (Edgy). Uppgraderingen gick inte helt smärtfritt pga att jag har mina konton i LDAP. Jag tycker detta är en av de största svagheterna i Ubuntu för att vara en riktigt bra Enterprise distribution att man inte out-of-the-box inste stödjer LDAP och Kerberos. Det har dock i dagarna startat ett team som skall förverkliga det. Annars har jag bara sett fördelar med Edgy. Värt att nortera är att kör man 6.06 LTS så måste man inte uppgradera. Klientbiten har support i totalt tre år och serversidan i fem. Jag kommer därför vänta med att uppgradera svärmors maskin. Hon klarar sig bra med den funktionalitet som finns i Dapper, själv vill jag ju ha det nyaste.

På tal om Enterprise Linux så har Oracle släppt en rip-off av Red Hat Enterprise Linux. Kostnaden för serviceavtal är cirka en tredjedel mot vad Red Hat tar. Det skall bli mycket intressant att utvärdera detta alternativ. Man kan ju lungt konstatera att Red Hat inte mötte detta med en glad min.

1 kommentar:

Hans Persson sa...

Jag uppgraderade min bärbara till Edgy ett par dagar innan den gick ur beta. Releasen som sådan verkar trevlig, men själva uppgraderingen krånglade lite (två paket tyckte att de ägde samma fil, och installationsprogrammet gav upp där och överlämnade problemet till mig istället).