6 januari 2009

Det digitala stasi?

Britterna vill genomföra skrämmande integritetssaker. Polis och säkerhetspolis har där fått tillstånd att göra intrång i privatpersoners datorer utan domstolsorder. Det vore som om de hade rätt att begära ut ditt fotoalbum, all din post etc utan att du kan protestera. Utöver de direkt kränkande aspekterna så kan man fundera på hur bra det är om polisen börjar göra intrång och kanske gör att diverse datorer får ännu större säkerhetshål så att vi får ännu mer spam, kontokorts information kapad etc.

Som om detta skulle räcka så har en brittisk politiker föreslagit att man skall överlåta avlyssningen av internet till privata företag.

Vi, de fina demokratierna i väst, som tyckte att Östtysklands övervakningssamhälle var hämskt. Vi mascherar nu snabbt mot samma typ av kartläggning genom att ge våra myndigheter stora rättigheter i våra digitala liv.

Dagens positiva nyhet är att Indiska Tata Motors går in och räddar den Norska El-bilstillverkaren Think. De hade brist på likvidt kapital, men gott om ordrar. Jag tror att Indierna gör en god affär på sikt.

Inga kommentarer: