30 november 2007

Affärsmodellen för e-id förhindrar utveckling

Computer Sweden skriver idag om att få kommuner hoppar på e-id på grund av dess kostnader. Det är inte bara kommunernas satsning på e-tjänster som dagens affärsmodell kring e-id begränsar. E-id skulle vara användbart till så många andra tjänster om kostnaderna vore rimliga.

Med hjälp av e-id skulle vi kunna begränsa mängden av bedrägerier på de auktionssiter som idag är så populära. Då skulle auktionssiten veta vem som sålt en vara och polisen kan lättare reda ut ett bedrägeri. Jag skulle själv föredra att handla med en säljare som har legitimerat sig. Även andra e-handlessiter skulle kunna ha nytta av e-id för att godkänna krediter eller postförskott. Community siter och siter som har åldersbegränsningar kan använda e-id för att kontrollera åldersgränser.

Inte bara affärsdrivande siter skulle kunna dra nytta av e-id utan även förreningar och ideella grupper skulle ha nytta av e-id för elektroniska underskrifter av dokument, konto hantering etc.

Precis som det skrivs i artikeln så kostar det inta att titta på någons pass eller körkort. Visst finns det en kostnad att ha en tjänst som elektroniskt autenticerar e-id men den borde inte vara mycket högre än att fråga vägverkets site om vem som har ett visst registreringsnummer.

Inga kommentarer: