9 september 2007

Hemlagad pasta

Nu har jag grepp om att göra egen hemlagad pasta. För cirka tre personer tar man två ägg och drygt tre deciliter durumvete. Mjölmängden beror givetvis på äggens storlek. Sikta mjölet och gör en grop mitt i mjölhögen. Knäck de två äggen i gropen. Vispa ner lite mjöl i taget från gropens kanter ner i äggen med en gaffel. Ta ner mer mjöl från kanterna allt efter som. Gå efter ett tag över att knåda med händerna. Knåda tills degen är smidig och blank, minst 10 minuter. När du tror du är klar knådar du lite till. Låt degen vila inlindad i en bakduk i 15-30 minuter.

Om du har en pasta maskin kör du degen genom den och gör den tunnare allt efter som till du har den tjocklek du önskar. Kör den inte onödigt många gånger genom maskinen. Degen blir då matt och spricker, vilket gör den svår att hantera.

Om du inte har en pastamaskin så kan du kavla ut den och skära till bitarna för hand.

Koka pastan i rikligt med vatten tills den är klar. tiden beror på tjockleken på pastan.

Mycket godare än köpt, billigare en köpt färsk pasta och du får ett ordentligt träningspass för dina armmuskler.

Här skriver DN mer om pasta. Till skillnad från DN:s recept avråder jag från att blanda i salt, vatten och olja i degen. Vill du ha pastan riktigt gul, ta då bara ägg gulor och ta dubbelt så många som antalet ägg som du skulle tagit.

1 kommentar:

Hans Persson sa...

Och för dem som inte har någon pastamaskin: läs här.