30 juli 2006

Finlir

Igår var det dags att klappa om den stora skärbrädan. Först skrapade jag den och sedan körde jag med planslip ett par gånger för att få den slätare. Efter det så oljade jag in den med parafinolja. Passade också på att göra insmörjning av diverse träredskap och dörrtrösklar.
Idag hitade vi de gråa lådorna vi letat efter när vi handlade mat. De fanns på ICA Maxi. IKEA:s lådor hade fel dimensioner eller färg när vi tittade där. Men Maxis blir perfekta och har placerats ovanpå kylen och frysen. Nu är det bara köksbordet som skär sig mot resten av köket. Där har vi änu inte hittat rätt. Men vi har ju trotts allt ett köksbord, så det är ingen brådska.
Vi köpte också 600 liter jord för att kunna ordna till framsidan.

27 juli 2006

Rimforsa

Idag har vi varit på besök hos Minus och Malin i deras nya hus i Rimforsa. Vi tog med oss en rabbarberkaka och en minikivi-planta att plantera i trädgården. Huset var fint med en gillestuga som går göra riktigt cool. De kommer dock ha en hel del at göra med hus och trädgård i början, vis av våran egen erfarenhet. Vi hade en trevlig eftermiddag och blev bjudna på middag på kvällen innan vi åkte hem till Tallboda igen.

26 juli 2006

Efterdra

Vi konstaterade idag att det läckte lite vatten från vasken ner i soporna. Det var anslutningen mellan vasken och avloppet som inte var helt tätt. Vi kunde efterdra ganska rejält.

25 juli 2006

Sylt

Igår eftermiddag var vi hos syrran med familj. Vi fikade och plockade vinbär och moreller. Det blev två liter vinbär och tio liter moreller. När vi kom hem gjorde vi sylt och kräm på 6 liter. Det blev mycket bra sylt och kräm. Jag hade först tänkt att koka sylten på traditionellt sätt med vanligt socker och konserveringsämnen men slöade till i affären och valde syltsocker.

24 juli 2006

Bush en fluga?

Man hittar mycket intressant på internet när man sitter och väntar på annat. Wallace & Gromit-gänget har gjort en intressant tolkning av olika politikers kommentarer kring Irak-kriget. Relaterat till detta kan man också fråga sig vilket pris har Bush och grabbarna betalat. Detta fortsätter ju än idag med att Bush skyndar på leveranser till Israel samtidigt som han vill att Syrien och Iran skall sluta leverera till Hizbollah. Borde man inte börja med att städa framför egen dörr. Ingen av dessa parter bör ha några vappen, än mindre få nya.

Nä nu skall jag fortsätta och roa mig på YouTube.

23 juli 2006

Vad söker folk på?

Jag har ägnat några intressanta minutrar att titta på vilka sökord besökare som besökt min blogg har använt för att hitta den. Top tre är termer som känns rimliga:

  1. glasfiberväv
  2. runesson
  3. fuktspärr+kök
Vidare i listan hittar man söktermer så som "lullul" och "öööö". Det är inte bara en som har sökt med de termerna och kommit till sidan. Dock skall ju sägas att den stora majoriteten är frågor relaterade till vad jag själv undrade kring köksbygget. Det finns också några sökningar kring Ubuntu.

För att samla in informationen har jag använg Google Analytics. Innan man har klickat runt ordentligt så känns det ganska svårnavigerat. Men man lär sig och hitta.

Kök klart, kind of...



Jag kan nu äntlien röra mig obehindrat utan att känna av ryggen. Vi har därför gjort de sista detaljerna i köket. Som tur var inga konstiga vinklar eller tunga lyft. Vi har beslutat att köket nu är klart.
I Måndags fick vi konstaterat, som vi misstänkte, att motorn i mikron var paj. Den kommer att bytas ut om ca två veckor. Tills dess så gör vi inget åt passbiten ovanför.
Vi har idag satt dit tröskel och dörrfoder ut mot hallen och täckskivorna framför ventilationen. Bakom täckskivorna har vi satt ljudisoleringsmattor för att minska ljuden från ventilationen.
Kvar är också justering av hängningen av ett par skåp, men vi tänkte låta de hänga till sig lite till först.
Till lunch idag blev det fransk löksoppa, det var länge sedan.

19 juli 2006

Svärmor på besök

Under monteringen av belysning och list i söndags så lyckades jag paja ryggen, så det har inte blivit mycket mer köksarbete. Maria har premiärgjort Poffertjes på nya spisen.
Vi var och tittade på en vinkyl igår och har börjat plannera för att bygga en "vinkällare" under trappen så att vi har någonstans att förvara vinet korrekt.
I gårgkväll kom svärmor och katten Zamba hit för ett längre besök.

Jag har börjat miggrera tjänster från min gamla server som kör Fedora till ett par olika Ubuntu-servrar som kör virtuellet med hjälp av Xen. Jag har tröttnat på VMWare då det är slött, instabilt och drar mycket resurser. Det blir en server öppen mot internet, en intern server för att hantera behörighetshantering, en intern server för diverse infrastrukturtjänster som har fullt stöd i Ubuntu och en server för de tjänster som jag fixar själv. Varje maskin kommer klara sig på cirka 64MB minne. Jag är dock i behov av mer disk så jag har beställt en 320GB från Dustin. Den borde komma i början av nästa vecka.

16 juli 2006

Hemma efter Franska och Tyska vingårdar

Vi har varit på resande fot i en vecka kring Alsace, Rhen och Mosel och besökt vingårdar och ätit god mat. Efter att vilat upp oss under gårdagen har vi idag bland annat pillat med diverse småsaker i köket. Det har kommit uppett dörrfoder, lite lister samt bänkbelysning. Efter att satt upp bänkbelysning över den långa bänkdelen konstaterade vi at det kommer bli enhetligare om vi även har det till höger om spisen. således får vi investera i en lampa till vid nästa IKEA-besök.

Har också ordnat med rabbarberlandet så att det finns en avskiljare mellan gräsmattan och landet samt rensat landet. Kryddlandet hade klarat sig riktigt bra under våran frånvaro.

Till middag idag blev det revbensspjäll och fritterad potatis i jordnötsolja med ett enklare rödvin till. Jordnötsolja har jag bara hittat i löjligt små förpackningar till ett löjligt högt pris i Sverige. I Frankrike hittade jag dock en litersflaskor till ett vettigt pris. Riktiga pomes frites skall vara fritterade i jordnötsolja.

7 juli 2006

Första storskörden

Vi har tagit det lungt under veckan. Sandra från Stockholm har varit och hälsat på. I onsdagskväll var vi i Söderköping och åt glass på Smultronstället.

Idag har vi skördat och frusit in för första gången från vårat nya kryddland. Vi torkar Oregano, Timjan, Fransk dragon och Rosmarin. Fransk dragon har vi även konserverat i vitvinsvinäger. Persilja, dill och gräslök har vi frusit in.

Med posten fick jag idag mina Ubuntu-skivor samt några klistermärken. För eget bruk har jag laddat ner från internet. Men de tryckta ger ett lite mer

4 juli 2006

Närmre till jobbet

det tycker bilens mätare. Jag tyckte igår när jag tankade att bilen dragit lite mycket bensin. ill jobbet idag tyckte bilen att det var 100 meter mot vanliga 37kilometer. Hem var det lite längre. Då var det närmare 200meter. Funderade på om Bilprovningen kräver att avståndsmätaren skall funger. Jag ringde dem och fick beskedet att de skriver bara upp mätarställningen för nöjes skull. Därmed kan jag skipa att laga den.

2 juli 2006

Premiär beanäs.

I fredags var vi på IKEA och kollade hur vi skall göra med vår mikro där plattan inte snurrar runt. Det blir att ringa Uffes nästa vecka så fixar de den. Vi köpte också besticklådor, Vattenkittel som piper när det kokar och mer skydds/glidstop-plast. Vi skulle också köpt Lysviks-beslysning som bänkbelysning. Men kontakterna var slut så det blev inget med det. Skall komma under kommande vecka.
Innan IKEA var vi på stan och bunkrade ost på Norins och lite vin från systemet.

Lördagen inledde vi med at lasta bilen full med kartonger. Det blev fullt i bagaget, baksätet och på taket. Vi körde sedan dessa till återvinningen. När vi kom hem började vi fylla lådor och organisera i köket. Gästrummet är nu nästan tomt med kökssaker och vi verkar ändå ha plats över i köket. Trotts att vi tagit in endel från tvättrummet till köket. Trådbackar och lådor till grytor och pannor gör det lättare att organisera och hitta utan at det efter ett tag ser ut som ett slagfält i skåpet.



Framåt kvällen började vi laga den första riktigt seriösa maten i det nya köket. Vi har tidigare fuskat med lite kycklingpasta, korvstroganof och soppa. Det blev ryggbiff med ugnsstekt potatis, hemlagad beanäs och egenodlad salad. Riktig Beanäs är mycket bättre en torr i påse samt inte speciellt svårt på en bra spis. Det är bara att vispa på. Gårdagens blev nog en av de bästa jag gjort. Bra vin samt färsk fransk dragon och persilja från trädgården.
Mums!

Idag städar vi och putsar fönster.