16 oktober 2008

Utredning om utredningar

Har ni tänkt på hur ofta politiker hänvisar till en utredning? Jag har funderat lite kring det idag. En journalist ställer en fråga, svaret blir att man vill inte föregripa en utredning eller så svaras det något luddigt och säger att när den och den utredningen kommer blir det tydligare. Är det inte konstigt att det alltid finns en utredning att hänvisa till när en journalist stiger fram och ställer en fråga?

Å andra sidan så sker det ju hela tiden en massa utredningar. Där med har man alltid en utredning till hands som passar hyfsat bra när det kommer en upp en fråga man inte brytt sig om eller inte kan.

Ibland kan man också undra om inte vissa utredningar skapas bara för att man skall ha dem till hands om någon frågar något. Sedan har vi utredningar som känns som om de är mest för att skuffa undan en obekväm person. Låt denna sitta på sin kammare och utreda något ett par år och se om han/hon fogar sig. Om inte annat har man säkert kunna använda utredningen för komma undan en besvärlig fråga.

De som får svar på sina frågor i form av hänvisningar till utredningar, följer de upp om utredningen svarar på frågan. Jag är tveksam. Svarar utredningen på frågan. Jag är än mer tveksam.

Inga kommentarer: