18 december 2007

Vad är det för fel på mitt körkort?

DN skriver idag om att det är väldigt få som har skaffat det nya ID-kortet som ersätter passet inom Schengen. Det är väl ändå inte så konstigt. Merparten av svenskarna använder ju sitt körkort som legitimation. Varför då betala ett antal hundra för ett extra ID-kort utöver pass och körkort?

Nä se till att mitt körkort är giltigt som ID-handling inom Schengen. Det är tre år tills dess jag skall förnya det. Så på den tiden borde det gå att ordna.

8 kommentarer:

Jacob sa...

Tja, jag tror problemet med körkort är att man kan ha ett sådant utan att vara medborgare i landet.

Anonym sa...

Precis, det är ditt medborgarskap som skall styrkas när du reser utanför ditt eget land. Svenska myndigheter har medvetet inte velat ha uppgift om medborgarskap på körkorten då detta anses vara diskriminerande. Varför det skulle vara diskriminerande att ens medborgarskap framgår har jag dock aldrig förstått.

Anonym sa...

Det som Jacob sa stämmer. De enda ID-handlingarna (obs i Sverige) som visar medborgarskapet är pass och nationellt ID-kort.

Deep Thought sa...

Dessutom kostar ett pass lika mycket som id-kortet och funkar i hela världen i stället för batra inom Schengen. Om inte annat borde det vara skäl nog!

safe sa...

Ta en titt på ditt körkort och fundera på om en bulgar eller grek förstår vad som står där. Nu tror jag nog att körkortet är standardiserat inom EU så de kan nog få fram vem du är. Åker du annanstans kan det nog vara svårare då det knappt står på annnat språk än svenska, att det just är ett körkort. Men med ett förändrat körkort javisst det vore bäst.

Anonym sa...

Ni har helt missuppfattat detta. Körkortet är inget identitetskort - det är ett ett bevis på din behörighet att framföra motorfordon. Alla har inte körkort och man kan heller inte skaffa det genom en enkel ansökan (åtminstone inte om man vill ha ett äkta). Därför behövs det nationella id-kortet under alla förhållanden, om man vill ha ett mindre otympligt resedokument inom Schengen-området.

Anonym sa...

Har ett nytt nationellt ID-kort sen i somras. Skaffade det som backup för att åtminstone kunna resa inom Europa/Schengen när jag inte har tillgång till passet, tex. under visumansökan (USA, Australien, ...). Väntetiden till Australien kan vara veckor.

Magnus Runesson sa...

Att göra körkortet till giltig ID-handling för Schengen innebär ju inte att man skall ta bort möjligheten att ha en ID-handling trots att man saknar körkort.