30 juni 2009

Intresseorganisationen stödjer inte upphovsmännen

DN har idag en artikel om hur företag i USA kan sälja Svenska upphovsmäns verk utan att upphovsmännen får betalt. STIM kan inte hjälpa dem utan upphovsmännen måste själva förhandla med företagen i USA för att få sin ersättning.

Varför är medieindustrin så tysta om detta? Varför städar de inte upp sitt eget svindleri först istället för att stämma sina kunder? Svaret är enkelt, skulle de sluta svindla artister och upphovsmän så skulle deras intäkter minska. Stämma eller begå utpressning mot sina kunder är däremot ganska riskfritt.

28 juni 2009

Börjar man bli gammal???

Vi har haft syrrans dotter med kompis här under helgen. Så det var full rulle hela lördagen. Först shopping i gamla stan och på Drottninggatan. Sedan bar vi iväg till Grönan. Ingen av dem hade varit där tidigare. Vi gav dem var sitt åkband, sedan blev det åka av. Jag och Maria delade på et häfte kuponger, det räckte för oss. Det var roligt med Lustigahuset, flygande mattan, Jetline och Vilda musen.

I morse satte vi dem på tåget hem, de var nog minst lika trötta som oss. Men så höll de ett högre tempo i butiker och på grönan än oss. Man är ju deffinitivt inte tonåring länge, men det har varit riktigt roligt.

25 juni 2009

Privatpoliser i Sverige

En domstol har idag slagit fast att privata "poliser" i form av musik/film/bok-industrin har större rättigheter än den poliskår som finansieras via skattsedeln. (DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Ny Teknik)
Dessa "privatpoliser" kan begära ut uppgifter från bredbandsoperatörer som inte den vanliga polisen kan begära ut för samma jobb. Utöver detta behöver de inte visa hur bevisen har tagits fram. Tragiskt!

Skrämmande är att dessa "bevis" kommer användas för utpressning av privatpersoner på samma sett som i USA. När de fått abonnentuppgifterna kommer de skicka ett brev där de säge: gör upp direkt och betala X kronor eller bli stämd och betala 10X kronor.

22 juni 2009

En bostad mindre

Nu är jag officiellt inte ägare till radhuset i Linköping längre. Därmed är alla stora moment med flytten avklarad.

Det enda jag just nu undrar över är varför vi inte fått ett enda papper från Fortum angående anslutningen av elen. Men vi har ström så det kommer väl en faktura någon dag. Just den biten brukar ju företag vara duktiga på.

14 juni 2009

Ost, Ost, Ost

Igår var vi i Linköping. Vi passade på att besöka Norins för att köpa ost. Det blev mycket ost, två kassar. Utanför butiken var det "International Street Market". Där hittade vi ett stånd med Nederländska ost specialiteter så vi köpte lite mer ost. Sedan hittade vi ett franskt stånd med ost, så det blev lite ost till.

Sedan åkte vi hem till huvudstaden. Jag bakade scones som vi åt med OST.

9 juni 2009

Det funkar, rör inte

IDG skriver idag en deras journalisterna om sina erfarenheter av ComHems telefonförsäljare och supporten. De känns inte helt olika mina.

Skulle ComHem ringa mig och erbjuda en förändring skulle jag skrika: "Nej för helvete rör ingenting".

7 juni 2009

Nationaldagsfirande

Här kommer några bilder från gårdagens nationaldagsfirande i Stockholm. Kungen på väg till skansen.

Veronica Maggio uppträdde. Jag har inte varit något stor fan av hennes musik men live var hon riktig bra.

Kvällens stora händelse; Erik Hassle precis innan han skall ut i sändning.

Erik Hassle rockar loss Hurtful i SVT:s nationaldagsprogram.

5 juni 2009

På gränsen till bedrägeri av Tele2?

Jag har haft problem med Tele2 och fick en ringpott jag har betat av. Den tog slut i vintras samtidigt som vi började fundera på flytt. Det gjorde att jag valde att göra bytet av operatör när jag flyttade.

Idag kom det en räkning från Tele2. Det fanns tre rader för det fasta abonemanget. En för avgiften i maj, en rad som drog av den del av maj som jag inte hade deras abonnemang. Så långt helt OK. Sedan kom det en rad för abonnemangsavgift för Juni.

Ringde kundtjänst och efter ett antal minuters läsande insåg de felet. Motiveringen till felet var "systemfel". Jag tycker den motiveringen är usel.

De har lagt in hänvisning till annat nummer för oss, de har kompenserat för den del av Maj som vi inte skulle ha. Dvs de har registrerat att vi har flyttat och avslutat abonnemanget. Trotts detta kommer det en rad för Juni. Det är definitivt på gränsen till försök till bedrägeri.

4 juni 2009

Släpp Nationell Vägdatabas fri

IDG rapporterar idag att flera leverantörer av navigationsutrustning slutar uppdatera sina kartor över Europa. Motiveringen är att för några år sedan kostade en GPS-navigator 13000 och idag kostar den 795. Löjlig motivering, de lär ju sälja betydligt fler GPS:er idag än för några år sedan samt att elektroniken har sjunkit i pris.

I Sverige samanställer Vägverket, kommuner mfl den så kallade Nationell Vägdatabas (NVDB). Denna borde släppas fri och vara gratis, tillsammans med all annan kartdata som är finnansierad med skattepengar. Det skulle ge en möjlighet till att skapa en unik flora av tjänster där kartor används i Sverige och skapa nya arbetstillfällen då företag som vill utveckla avancerade karttjänster kommer att välja Sverige som bas.

3 juni 2009

TBE vaccination

Idag passade det bra att ta vaccination mot TBE från fästingar på vägen hem från jobbet. Tycker det kunde vara bra att ta det då jag nu befinner mig i TBE-smittat område. Det skall bli ny spruta om några veckor.

1 juni 2009

Första dagen

Har nu avverkat första dagen på jobbet. Mycket nytt att ta in så nu är jag riktigt trött. Det känns som det kommer att bli bra.

Månadens bild: Juni 2009

Bilden för Juni månad blir givetvis från Stockholm, min nya hemstad. Den är tagen ute i Stockholms yttersta skärgård.