29 juni 2008

Omplantering

Idag har jag planterat om en massa krukväxter: bananplanta, fikusar och liljor. Jag tror de kommer att gilla att blivit omplanterade då vissa hade väldigt lite jord kvar.

28 juni 2008

FRA försöker städa upp och göra sig till syndabock

Anders Wik tar i en debattartikel i DN upp varför den just genomklubbade FRA-lagen behövs. Han hänvisar bland annat till en utredning SOU 2003:18 "FRA - en översyn". Beteckningen på utredningen är tyvärr fel och borde vara SOU 2003:30 "Försvarets radioanstalt - en översyn". (Den andra utredningen handlar om Wallenberg.)

Wik konstaterar i sin artikel att beskrivningen som FRA givit kring sökbegrepp blivit allt för förenklad vilket lett till en snedvridning i debatten. Är inte det lite sent påkommet? Borde inte generaldirektören för FRA tagit chansen när han satt i TV-interjuv i SVT:s Rapport och förklarat detta? Istället återuprepade han gång på gång att FRA inte är ute efter kärleksmejl. Generaldirektören backar dock idag i SvD och erkänner att ja-sidan har haft ett antal orealistiska argument. Jag tycker det visar på hur dålig lagen är när man inte ens kan komma med realistiska exempel till vad FRA:s nya signalspaning kan leda till.

För att påvisa att matchningen inte kan bli så perfekt som FRA vill återspegla låt oss titta på de spam-filter vi alla har erfarenhet av. Spamfiltrerna är tämligen komplicerade och det har investerats stora pengar på att få dem effektiva. Alla har troligtvis några gånger fått ett spam som slunkit igenom och vanliga mail som fastnat i spam-filtret. Så varför kommer inte motsvarande ske i FRA:s filtrering?


Wik menar också att den ganska nyligen inköpta beräkningsdator som FRA köpt in inte är lämpad för signalspaning. Min erfarenhet kring programmering på så kallat massivt parallela datorer, kategorin som denna dator tillhör, kan fungera utmärkt för att utsöka mönster i insamlad trafik. Detta basserat på den information jag har kring hur datorn är konstruerad. Wik skulle gärna kunna få motivera mer detaljerat varför datorn är olämplig för signalspaning.

Wik skriver i slutet att vi vilket fall som helst blir avlyssnade och menar därmed att det därför inte skadar om Sverige gör det med. Jag menar istället bara för att alla andra hoppar så behöver inte vi göra det också.

26 juni 2008

Midsommar i Kgl-huvudstaden

Stångandes getter
Älgkalvar
Över midsommarhelgen var vi i Stockholm. På Onsdagen var vi på skansen och tittade på Getterna som stångades och de endast två veckor gamla Älgkalvarna.

Efter Skansen hann vi även med en runda på Grönan.

På själva midsommar var vi i Hågelbyparken strax utanför Tumba och firade en traditionell midsommar.

Hågelbyparken
På midsommardagen var det upp tidigt för att hinna med skärgårdsbåten ut till Siaröfortet. Där sov vi på vandrarhemmet. Jag fotograferade en hel del.
Svensksommar
Vandrarhemmet SiaröfortetPå Tisdagen åkte vi hem till linköping igen via Mariefred där vi åt lunch och tittade på den smalspåriga järnvägen.
Orm
Museijärnväg

Mat med Münsterost

Dagens lunch blev en modifierad Alsace rätt; Münstergratinerad pasta. Per portion behövs:

  • 1 ekologiskt ägg. Tro mig pastan blir bättre med ekologiskt ägg.
  • 100g durumvetemjöl. Anpassa mängden till äggets storlek.
  • ca 125g bra Münsterost
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan

Ta fram matberedaren och lägg i durumvete och ägg. Kör sedan matberedaren i korta stötar tills du har en grovkornig deg. Jag använder knivbladet för att blanda. Slå ut pastadegen på bänken och knåda ihop den. Lägg pastadegen i en påse i kylen i 20 till 30 minuter.

Medan pastadegen vilar. Sätt på ugnen på 250 grader. Tag fram en ugnfastform och smörj den med olivolja. Koka upp vatten med salt till pastan. Hacka timjanen.

Ta fram pasta degen. Om du har en pasta maskin använder du den. Annars kavlar du ut degen tills dess den är drygt millimetertjock. Skär den i centimeterbreda rämsor. Koka pastan i knappt fem minuter. Tiden beror på dess tjocklek.

Slå av vattnet och häll pastan i den ugnsfasta formen. Häll på lite extra olivolja, nymalen svartpeppar och timjanen. Blanda runt och lägg tillsist på hela Münsterosten.

Gratinera i ugnen tills det att osten har smält.

Servera med en sallad och ett glas vitt vin.

Tillsammans med Parmesan så är Münster definitivt min favoritost för matlagning. Lägg exempelvis en bit Münster i en aluminium form och ställ den på grillen. Använd den smälta osten att dippa grönsaker i.

Registreringsförslagen haglar

DN skriver idag om att EU vill att bloggare skall registreras. Initiativtagaren Marianne Miko säger att bloggen har än så länge varit en plats för goda avsikter men att vi har redan förmycket spam etc i cybervärlden. Hur vore det om man gav sig på de delar som inte fungerar istället för de fungerar?

Så Marianne Miko släng ditt förslag i paperskorgen och lägg din energi på förslag som kan stoppa spam, botnets, trojaner och virus. Dvs de sakerna som förstör internet. Låt bloggarna vara som senaste tiden med FRA-lagen har visat på en vitalisering av demokratin. Ditt nuvarande förslag skulle bara leda till mindre yttrandefrihet och olagliga bloggar.

Jag skrev i förgår om PKU-registret och att politikerna nu vill börja använda det till brottsbekämpning. SvD:s ledare tar idag upp problematiken liksom politikerbloggen.

24 juni 2008

Regeringen vill kontrollera oss mer

Efter att FRA-lagen har gått igenom så tar SR:s Ekot upp att regeringen vill göra det enklare för polisen att få ut uppgifter ur det så kallade PKU-registret. Dagens Medicin skrev om detta redan den 18 Juni. Stockholms Fria Tidning skriver om det idag. De stora tidningarna som DN och SvD verkar dock hålla tyst om ämnet.

PKU-registret innehåller blodprov på alla födda efter 1975 och som inte begärt utträde ur registret. PKU-registret togs fram för att underlätta forskning och har därefter blivit ett världsunikt underlag för forskningsstudier.

I samband med Anna Lindh-mordet fick polisen ut uppgifter från registret för att kunna identifiera mödaren. I senare fall när polisen begärt detta har polisen nekats, i andra fall har de fått OK. Utlämnandet i samband med Lindh-mordet ledde dock till att ett stort antal personer bad att få lämna registret. På grund av att folk valde att gå ur registret har dess täckning och unikitet inom forskningsvärlden försvinner.

Som jag skrev tidigare så togs PKU-registret fram för forskningsändamål. Föräldrarna har godkännt att blodprov från deras barn får användas för forskning. Nu vill alltså regeringen tänja på detta och tillåta det för brottsbekämpning. Om de nu vill ha ett register med DNA varför då inte öppet föreslå och skapa ett sådant istället för att smusla och smyga med det? Vi skulle då få en ordentlig debatt och troligen skulle många protestera när de blir tvingade att lämna DNA-prov.

Vad är nästa integritetskränkning regeringen och politikerna vill införa? Kommer polisen få rätt att begära ut uppgifter från FRA? Skall vi registrera alla bilar som passerar fartkameror oavsett om man hållit farten eller ej?

18 juni 2008

Kosmetika för FRA

FRA-lagen har återremitterats till Försvarsutskottet. Det låter ju bra. Men Regeringen har bestämt sig för att stressa igenom den. Några smärre kosmetiska kommer att ske men i övrigt är det samma skitlag.

Jag hoppas att Reinfeldt är medveten om att all mailtrafik till Moderaterna kommer att avlyssnas då den går via Danmark.

17 juni 2008

FRA-debatten in i kammaren

Idag är det dags för FRA-lagen att äntra kammaren (DN, IDG, Ny Teknik). Denna gång startade debatten i bloggosfären, gammelmedia hakade efter ett tag på.

Inför dagens debatt har partigrupperna för Fp och C suttit i krismöte (Ny Teknik, DN). Vad de kommit fram till är oklart. Partipiskan har flugit hårt från både statsminister Reinfeldt och Fp:s gruppledare Johan Pehrson i media de senaste dagarna. De båda har således bevisat att partiets intresse skall alltid går före de personvaldas intresse.

Talarlistan för dagens debatt finns här. Intressant är att S och Fp har bara varsin föranmäld talare.

16 juni 2008

F(a)RA för FRA-lagen

P1 journalisten Christoph Andersson skriver idag på DN om likheterna mellan Stasi och FRA om den nya FRA-lagen går igenom. Efter gårdagens avslöjande om felaktig lagring av uppgifter så kommer vi nog i framtiden kunna hitta både en och annan mailkonversation om helgplaner och semestrar i FRA:s arkiv.

Samtidigt skriver DN att de tre mest kända tveksamma borgliga ledarmöter har bestämt sig för hur de skall rösta. De har dock inte avslöjat om det är ja eller nej. En av de tveksamma är Annie Johansson (c) som kryssades in i riksdagen. Hon konstaterar i samma DN-artikel att röstar hon nej så måste hon förklara sig för regering och parti och om hon röstar ja måste hon förklara sig för väljarna. Låt oss se om personvalet har någon betydelse.

Försvarsministerns statssekreterare försvara lagen med att andra länder har liknande lagar. Snacka om att falla för tryck utan egen vilja. Jag trodde politiker var personer med egen vilja och som vågar stå för sina ståndpunkter när det blåser. Fast den tron förstördes ju den 11 September 2001.

15 juni 2008

Genmanipulerad gräsmatta önskas

Jag har klippt gräsmattan men det var inte så mycket gräs som har växt sedan sist. Snarare olika ogräs som trivs i torkan.

Om det finns ogräs som trivs i torkan, varför kan vi inte ha gräsmattor som trivs där med? Samtidigt kunde vi begränsa gräset i dess DNA att inte bli längre än ett par centimeter. Då skulle man ju få en fin gräsmatta även när det är torrt och man skulle slippa klippa den.

FaRA för jobben och demokratin?

Jag skrev igår om den nya FRA-lagen. Idag kommer det nya nyheter kring den. Google jämför Sverige med Kina och Sudiarabien och kommer aldrig ställa en server i Sverige om lagen går igenom. Då skall man veta att Sverige är ett ganska lämpligt ställe att ha servrar i ur rent nätverkstopologiskt avseende hur Internet är uppbyggt.

TeliaSonera har redan tidigare flyttat sina finska kunder till servrar i Finland på grund av lagförslaget. Lagförslaget innebär således utöver en fara för demokratin en fara för jobben. Fast de kanske vi kan ersätta med några extra spioner på FRA.

Många företag och svenska myndigheter anlitar utländska tjänsteleverantörer för att filtrera spam i mailtrafiken. Det betyder att du inte kan vara säker på att du kan skicka ett mail till en svensk myndighet utan att FRA lyssnar på det trotts att du använder dig av en Svensk mailleverantör.

SvD:s krönikör P J Anders Linder avslutar idag sin krönika med orden "Riksdagledamöter! På onsdag ska ni ta ställning. Tänk på Orwell och rösta nej. " De orden får även avsluta min blogg idag.

14 juni 2008

F(a)RA för yttrandefriheten?

DN skriver idag och Svd skrev igår om att många bloggare har protesterat mot den nya så kallade FRA-lagen som ger FRA rätt till att avlyssna all trafik som går in och ut från landet. I detta ingår att du läser detta då min blogg ligger på en Amerikansk site.

Jag själv har inte skrivit något om lagen men är definitivt emot den. Det verkar ju i debatten som att en marioritet av riksdagen är emot den med men de borgliga ledarmöterna vågar inte rösta emot regeringen. Hur kommer sig det då att de driver krav på personval trotts att de blindt följer partilinjen? Det betyder att det inte spelar någon roll för oss hur vi röstar då de vi väljer ändå bara är knaptryckande robbottar i sina bänkar.

Den mest intressanta frågan just nu är om dessa ledbandsledarmöter i riksdagen vågar lämna flocken och lyssna på folket och bloggarna och därmed rösta emot lagen. Vill och kan de uppträda som egna individer?

Ledarmöterna har ju idag fått ytterligare argument för att rösta emot lagen då det framkommit uppgifter kring att FRA bryter mot gälande regler kring datalagring och lagrar uppgifter de inte har rätt till. Vad säger att de inte kommer lagra att DU har läst denna blogg, trotts att de påstår att de inte skall göra det.

FRA försöker också bemöta viss kritik mot lagen på sin hemsida. Dagens avslöjande verkar dock bemötas med tystnad. De säger att de inte kommer avlyssna inrikestrafik som råkar gå via utlandet pågrund av internets konstruktion. Åter igen: Varför skall jag tro på detta då vi idag har fått indikationer på att de redan bryter mot gällande regler för datalagring?

Till och med Svd:s ledarblogg har tagit upp det ironiska filmklipp som två bloggare har skapat kring regeringens piskor basserat på filmen Döda poeters sällskap. Riksdagsledarmöter ställ er på bänkarna och svär er till Kapten frihets tankar och rösta emot FRA-lagen. Låt oss alla få fortsätta uttrycka oss fritt på Internet utan att behöva tvivla på att vi inte är bevakade av staten. Uppträd som individer istället för som myror på led.

Parkering

Vi har haft vissa problem med parkering här i hus-föreningen. Vissa använder besöksparkeringarna som permanenta boendeparkeringar. Vilket gör att vi har brist på parkeringar för besökande. Andra parkerar inne på gårdarna och blockerar vägen för eventuella utryckningsfordon mm. Många parkerar också så sikten vid utfarter och cyckelvägar skyms trotts att det är parkeringsförbud. Allt detta trotts att det inte är någon kö till att hyra ytterligare plats utöver det personliga garage alla boende har tillgång till. Styrelsen har, som många andra, tröttnat på detta och informerade redan vid senaste årsmötet att man börjat fundera på att införa pakeringsautomat för besöksparkeringar. Sedan årsmötet har tyvärr inte situationen blivit bättre.

Styrelsen vill egentligen inte införa dessa avgifter men har behövt inse faktum att folk klarar inte av att använda sunt förnuft och inte klarar av att respektera regler. Vi fick därför i veckan information om att parkeringsavgift kommer införas från den förste augusti och att parkeringsbolag har anlitats för att utföra kontroller.

Jag är besviken på att detta bevhöver göras samtidigt som jag har full förståelse och ger min stöd till styrelsen. Jag hoppas åtminstonde några boende skäms.

13 juni 2008

SEMESTER

Jag har semester. Självklart regnade det när jag lämnade jobbet men fyra mil bort från jobbet där hemma är så regnar det inte. Ibland är det bra att bo långt ifrån jobbet.

10 juni 2008

Nya revolutioner i vinvärlden

DN och Ny Teknik skriver idag om att systembolaget skall börja sälja vin på plastflaska. Till en början blir det sex sorter i de lägre prissegmenten jämt fördelat på rött, vitt och rosé. Det kommer göra att koldioxidutsläppen minskar. Jag hoppas de har räknat med förbrukningen av fosil olja för att göra plasten och hur många gånger en plastflaska måste återvinnas.

Undra vad vinexperterna säger om detta. Det har ju tagit många år innan de erkänt att skruvkork är bäst och alla är inte övertygade än.

9 juni 2008

Personnummer frikopplas från födelsedag

DN skriver idag om att ett förslag har lagts fram för finansminister Borg om att införa ett nytt personnummer. Vi som har ett skall få behålla det. Förändringen skulle innebära att dagen, dvs siffra fem och sex, ersätts med ett tvåsiffrigt nummer mellan 01 och 31. Jag hoppas att de tänker på att inte tillåta exempelvis 31 för personer födda i Februari eller April. Utan begränsa sig till antalet dagar i månaden. I annat fall skulle vi få behov av en omskrivning av datorsystem i storleksordningen med Millenniumbuggen.

8 juni 2008

Puppa

För ett tag sedan upptäckte vi denna puppa vid trädgårdslandet sittande på en prydnadsgroda. Nu på kvällen blev det av att jag gick ut med mitt makroobjektiv och fotograferade den. Jag vet inte vad det är för djur. Kanske en fjäril.

Jag har idag passat på att gallra lite bland broccolin.

7 juni 2008

Kottarna är törstiga


DN skriver om att det är svårt att hitta vatten för Igelkottarna. Vi brukar ha ett antal gåendes över tomten på kvällarna.Så det blir till att ställa ut lite vatten i kväll.

Hot!


Igår var vi på en heldagsutflykt till Rimforsa. Vi åt mat, umgicks och badade.

Idag är det definitivt för varmt för att tänka. Dit solen inte har nått än är det redan över 28 grader. Så det blir nog en lugn dag.

5 juni 2008

Stöd till tjänstesektorn och staten

Idag hade jag bestämt mig för att arbeta halvdag. Sedan föll det sig så att jag blev klar med det jag skulle göra och det var dumt och börja på något nytt. så jag slutade lite tidigare.

Jag hämtade upp Maria som arbetade hemifrån idag och vi åkte ner till stan. Först åt vi kinamat till lunch. Jag bokade tid hos en frisör och vi sprang diverse ärenden bland annat på Norins Ost och Systembolaget. Vi hade bokat gemensam tid hos optikern för prova synen. Det visade sig att mina glasögon fungerar bra som dom är trots att är sju år gamla.

En snabb fika hann vi med innan jag skulle klippa mig. Nu har jag en kort sommarfrisyr.

3 juni 2008

Målning klar

Igår efter arbetet satte vi igång och måla klart garaget. Vi var klara först kvart i tio, men nu har vi gjort vår andel av målandet och det känns skönt. Så ikväll tar vi det bara lugnt och pustar ut.

På väg hem passerade jag en butik och tittade på den svenska varianten av ASUS EeePC med Linux. Den känns bra förutom att de kunde låtit bli att ha högtalarna runt skärmen och istället fått en större skärmyta. Får se om det kanske blir en ändå.

På väderfronten kan jag rapportera att värmen fortsätter troligen de närmsta 14 dagarna.

1 juni 2008

Utflykt till Eklandskapet

Två foton från en utflykt med mina föräldrar till Eklandskapet söder om Linköping. En Häger, tror jag, och en Svan som låg och ruvade.

Målarfärg varv 1

I drygt 27 grader och sol är det ingen hit att måla men det är lika bra att få det gjort. Så idag har vi och en granne målat hela garaget ett första varv. Både vitt och gult. Vi satte igång strax före tio och grannen kom strax efter. Mitt i tog vi en snabb lunch med soppa på pasta och buljong. Kändes bra att få i sig lite salt.

Nu är det bara upploppet kvar.