31 oktober 2007

Time out = Jag gjorde fel?

För några år sedan gjorde man en pudel när man erkände ett fel. Jag tror att begreppet kom i samband med någon av Bosse Ringholms mer olämpliga uttalanden. På senare tid har vi börjat se att man istället tar time out till höger och vänster. Just nu är det krissamordnaren Ulrca Schenström som tar time out (DN, Svd).

Har time out blivit det nya sättet att säga jag gjorde fel/aggerade olämpligt?

En annan reflektion är ju hur kan det anses OK att man kan hantera en nationellkris när man drukit alkohol, men man kan inte köra bil? Samtliga beredskapstjänster jag har sett och hört om har haft kravet att man inte dricker alkohol när man har beredskap, antingen explicit eller implicit.

30 oktober 2007

Soffa i hallen ...

och färg i taket. Vi har ikväll har vi tagit ut alla verktyg och soffan ur vardagsrummet. Lagt skyddspapp på golvet och plastat in fönster och valv. Efter det så målade vi taket. Soffan får fortsätta bo i hallen tills vi ser om vi måste bättre på taket i morgon.

28 oktober 2007

Modigt SAS

DN, SvD med flera rapporterar att SAS slutar att flyga med den olycksdrabbade Dash 8 Q-400. Jag tycker det är ett mycket modigt och bra beslut. Även om de inte vet vilka kostnaderna blir för att införskaffa ersättningsplan så bör detta ändå löna sig i goodwill hos oss kunder och i minskad oro hos personalen. För att inte tala om kostnaden att regelbundet aktivera krisorganisationen.

Det är ju tyvärr allt för vanligt att man idag fortsätter att använda dåliga produkter eller driva misslyckade projekt då man redan har lagt ner så mycket pengar.

En rejäl söndagmiddag

Nu har vi ätit en rejäl söndagmiddag; rostbiff, potatisgrattäng och ett glas vin. Gott! Mätt! Det kommer räcka till några matlådor också.

Uppbyggnad påbörjad

Nu börjar vardagsrummet ser bättre ut för varje nytt moment vi gör. Igår spacklade vi hela rummet. Spacklet fick torka tills idag då vi kunde granska resultatet. Först slipade vi av alla spackelkanter och ojämnheter. Efter det var några hål som vi behövde bättre på.

Vi har dammsugit rummet igen.

Nu känns det äntligen som om man är på rätt håll.

27 oktober 2007

Vardagsrum "städat"

Efter att slitit ner tapeten och gjort en första grovslipning har vi nu städat hela vardagsrummet. Mycket damm och skit som borstades upp. Alla lister mm borstades också av innan vi dammsög hela rasket, inklusive väggarna. Nu fixar vi lite mat i väntan på att det dam som yrar runt lägger sig. Sedan blir det en damsugaromgång till innan vi börjar spackla.

24 oktober 2007

Tele2 ger verkligen inte upp

Jag har tidigare blivit lovad av Tele2 att de inte skall ringa mig med marknadsföring. Tyvärr verkar inte Tele2 klara av att hålla ordning på att en kund med samma personnummer som har ett fast abonnemang och ett mobilt är samma person. Nu när jag precis har har aktiverat mitt byte till Halebop så ringer Tele2 till min fasta telefon och har ett "jätte bra erbjudande" då jag har haft ett registrerat kontankort hos dem. Min fru informerar att jag har avsagt mig deras telemarknadsföring. Säljtjejen blir då sur.

Tele2, om ni tror ni skall få tillbaka mig som kund: "GLÖM DET!"

Läs mer om vad jag tidigare skrivit om hur illa behandlad man blir av Tele2 som kund här.
Jag måste försöka göra av min ringpott med ersättning snabbare. Jag får väl ringa några utlandssamtal.

22 oktober 2007

Gourmé helg i Stockholm

Som Maria redan har skrivit om så var vi i Stockholm under helgen. Jag tänkte bara kompletera lite.

På vägen upp stannade vi i Saltåkvarn och handlade lite olika Ekologiska produkter. vi handlade Dinkelmjöl, Müsli, bullar, bröd mm.
Vi tog en sväng till Marias farmor innan vi fortsatte till härberget hos svärmor.

När jag fyllde år nyligen så fick jag av mina föräldrar biljetter till Franska vin- och gastronomidagarna i Spegelsalen på Grand Hôtel. Vi gavs möjlighet att prova ett brett utbud av franska viner, både i stil, smak och pris. Vi hittade några nya intressanta viner som vi definitivt vill dricka mer av. Men också ett antal sötsliskiga som vi kan hoppa över. Bland de vita vinerna så ligger våran "egen" vinbonde Jean Wach med sonen Raphael fortfarande i top. Tyvärr så finns hans viner inte i Sverige. Ett annorlunda och ovanligt vitt vin vi hittade var Domanie du Vieux Lazaret Blanch (83891) 179 kronor. Det var kraftigt, vilket känns ovanligt att säga om ett vitt vin. Det borde fungera utmärkt till rött kött liksom fisk.
Bland de röda vinerna var det mest prisvärda definitivt J&F Lurtons Merlot de Bordeaux (4193) för endast 75 spänn. Perfekt till grillat, eller varför inte en nylagad rostbiff i höstmörkret.

Trots att vi är bortskämda med Norins ost här i Linköping så hittade vi några riktigt mumsiga kandidater bland ostborden. Bland annat en underbart krämig getost.

Det fanns också en mindre avdelning med andra franska delikatesser och böcker. Vi köpte en bok om vi i Provence.

På vägen hem från Stockholm på Söndagen stannade vi till i Norrköping och gick på Bauhaus. Vi köpte nya, skruvlösa, trösklar till vardagsrummet. I tapethönan hittade vi Wall Cover, en slags tapet som gör att man kan slippa bredspackla underlaget innan man tapetserar. Man kan också måla direkt på Wall Cover. Till skillnad från tidigare varianter vi har sett så hade denna en trevlig putsliknande struktur. Så vi slog till och inser att vi kommer spara många timmars arbete i vardagsrummet. Vi kommer att måla den, troligen med någon väggfärg från Biltema. Så nu känns inte jobbet i vardagsrummet överdådigt för att bli klart till jul.

15 oktober 2007

Säsongsarbete och grymma väckmetoder

Jag brukar använda min mobiltelefon som väckarklocka. Igår hade jag av någon anledning inte tagit upp den till sovrummet. Så i morse när den satte igång var det bara att lalla ner för trapen och försöka hitta den. När jag väl hade hittat den så var jag så pass vaken att det verkade väldigt dumt att gå och lägga sig igen. Det medförde att jag var på jobbet tjugo över sju idag.

Efter att jag vilat ett tag när jag kom hem var det dags för säsongens däckbyte. Det går snabbare för varje gång men jag fortsätter och svettas som en gnu.

14 oktober 2007

Tapetrivandet fortsätter

I sakta mak fortsätter tapetrivandet i vardagsrummet. Snart är all tapet borta. Då återstår "bara" slipandet innan uppbyggnaden kan påbörjas. Tyvärr så är inte det så bara. Vi har idag satt för alla öppningar in i vardagsrummet och börjat provslipa på en av väggarna som är tom på tapet. Det kommer att bli mycket jobb.

Vi har också bestämt hur vi skall rusta upp valvet. Vi kommer att limma, spackla och måla.

På onsdag slutar min mobil vara Tele2-mobil och blir istället en Halebop-mobil. Numret blir det samma. Det blev något tekniskt fel först när jag anmälde mig till Halebop, där av att det har tagit lite tid. På Onsdag skall jag tipsa Maria om Halebop, som om hon inte redan viste det. ;-) När hon har konverterat kan vi ringa gratis till varandra.

Jag hoppas jag får igång GPRS:en ordentligt. Jag skulle vilja börja använda Google mail och kalenderfunktioner i mobilen.

10 oktober 2007

Bilbesiktning 2007

I dag var det dags för årets besiktning av bilen. Det var lätt nervöst efter förra årets fel som krävde en del reparationer. Det gick dock bättre i år, inga anmärkningar.

Så nu är ju den stora frågan om man skall köpa sig en nyare bil eller behålla denna. Jag har redan tittat runt en del, men inte hittat något jag är riktigt nöjd med. Som tur är så behöver jag ju inte stressa.

8 oktober 2007

Ett år äldre

I helgen lyckades jag med miraklet att bli ett år äldre. Detta firades med tårta och paket.

Idag har jag börjat aktivt ta bort tapeten i vardagsrummet. Det torde inte vara så lämpligt att tapetsera direkt på en strukturtapet. Nu är det bara resten av tapeten kvar, samt att vi måste hitta vilken tapet vi vill ha istället.

6 oktober 2007

Någonting är konstigt

En lite LED-ficklampa kostar på Biltema 9:90. Denna lampa drivs med två stycken CR2016-batterier och följer med ficklampan när man köper den. Om man batterierna tar slut så kan man köpa nya. Dessa kostar då 16:90 styck. Det betyder, istället för att köpa två nya batterier så kan du köpa ytterligare 3 ficklampor.

Jag känner till att fysiker pratar om negativ materia, men jag har aldrig hör talas om negativ tillverkningskostnad. Jag ser fram emot ett pris i ekonomi till Alfred Nobels minne som beskriver hur denna negativa tillverkningskostnad fungerar.

OK att de två batterierna kostar ungefär lika mycket som själva ficklampan, det kan jag förstå. Då det säkert finns vissa volymrabatter mm. Men inte att det är en faktor tre i skillnad.

Så behöver du ett CR2016-batteri. Köp en ficklampa och skruva isär och spara pengar.

Datorintegritetens beskyddare är död

Vi möts idag av den tråkiga nyheten hos IDG om att Jan Freese är död. Vi får hoppas att inte värnandet om den personliga integriteten dö med honom. Han har alltid varit en förkämpe för att skydda individen i dator-samhället. Vi får hoppas att andra tar vid i hans arbete med att försvara integritet nu då regering och riksdag vill göra ytterligare intrång i våra privatliv med ytterligare övervakning av våra beteende mönster i telefon och på Internet.

4 oktober 2007

Är sticklingar olagliga?

Är det olagligt att ta sticklingar från en växt för att få en planta till. Ja, om skiv industrin får bestämma detta även om du själv behåller plantan. Ny Teknik citerar idag en jurist som företräder Sony BMG:
"- När en individ gör en kopia av en inköpt låt för eget bruk är det bara ett trevligare sätt att säga att man endast stulit en kopia"
Undra om hon anser att jag stulit låten när jag lyssnar på den med?

Mitt exempel med att man inte skulle få ta skott och sticklingar från sina plantor för att få nya kan verka som ett löjligt exempel. Tyvärr har ju växtindustrin redan hakat på skivindustrin genom att "växtförädla" vissa grödor. Det gör att du inte kan använda växtens frön för att så nya växter. Frågan är när första stämningen kommer från växtindustrin om att någon brutit mot lagen då de tagit sticklingar.


Vi kan idag också läsa både hos DN och IDG att datainspektionen underkänner regeringens lagförslag om att beredbandsleverantörer skall lämna ut uppgifter om abonnenter direkt till representanter för upphovsrättsinnehavarna utan att gå via rättväsendet. Tur att det fortfarande finns dom som försvarar att vi skall fortsätta leva i något som i alla fall liknar en rättstat.

Funktion före miljö

Jag skrev i förra veckan om olämpligheten att lågenergilampor är förpackade i icke förnybart material, nämligen plast. Jag har nu fått ett svar från ICA:

"Tack för att du har hört av dig till oss angående Novaline lågenergilampor.
Val av förpackning är alltid en avvägning mellan olika krav. ICA har i detta fall valt en förpackning av plast bland annat för att det går att kontrollera lampan utan att öppna förpackningen, sockeln är fri. Dessutom kan man tydligt se formen på
lampan. Detta kan vara viktigt för att se om den passar i en speciell armatur. Detta tillsammans med att även plast trots allt är återvinningsbart gör att förpackningen ser ut som den gör. ICA följer naturligtvis även den utveckling som sker
inom förpackningar och håller en löpande diskussion med leverantörer om detta."

Det var ett väldigt bra svar från ett företag. Det känns som om de har tagit ett medvetet beslut, men man undra givetvis om förpackningen är tillverkad av återvunnen plast. Jag har mailat tillbaka och tackat för svaret och just frågat om plasten är tillverkad av återvunnen plast.

2 oktober 2007

Open source på svenska myndigheter

Det är roligt att se att svenska myndigheter nu vågar gå ut och tala om hur mycket pengar de sparar på att använda Open Source lösningar. Polisen sparar, i det fall IDG skriver om, 400 fullt utrustade polisbilar på att välja open source databasen MySQL framför de slutna proprietära databaserna.

Jag vet att det är många svenska myndigheter och andra offentliga myndigheter som använder open source. Tyvärr är det få som våga erkänna det. Polisen är också unik i sina noggranna analyser. Skulle fler göra dessa analyser så skulle fler använda open source.