30 april 2007

Valborg

Idag möttes jag och Maria på stan efter hennes jobb. Vi åt först lunch på Ming, handlade diverse prylar för olika presenter till kommande födelsedagar. Slutlig fjorde vi som seden bjuder; besökte Bosses och åt glass för att sedan lyssna på Lihkörens insjungning av våren på borggården.

29 april 2007

Utflykt till Lövstad slott (uppdaterad)

Vi började dagen med en utflykt till Norrköping. Under utflykten prövade vi vår nya bilnavigator (Fujitsu-Siemens Pocket Loox N100) som kom igår. Den visade sig att fungera bra. Det svåra är att veta vilken adress man skall mata in.
Vi besökte först Bauhaus. Där hittade vi äntligen en tröskel till gästrummet och arbetsrummet som vi ville ha. Vi hittade också material för att bygga sängbord till gästrummet. Sedan åt vi en hamburgare till lunch innan vi fortsatte till vårt egentliga mål, invigningen av Linnéutställningen på Lövstad slott. Det är ju som bekant Linnéåret i år då det var tre hundra år sedan han föddes. Utställningen invigdes av Landshövding Björn Ericsson (se bilden). Bakom honom står 1:e konservator för Östergötlands länsmuseum Eva Ringborg.
Utställningen var inte speciellt stor men är värt ett besök om man ändå har vägarna förbi. Man kan ju också passa på att njuta av omgivningarna till Lövstad slott.

När vi kom hem så monterade vi tröskeln till gästrummet. Sedan började vi städa förrådet på bottenvåningen. Vi tog bort en hylla och stälde in den gamla bokhyllan från gästrummet där. När vi hade plockat in allt så hade vi fått in det vi tidigare hade i förrådet, alla verktyg och en del prylar som tidigare stått i gästrummet.

Slutligen lagade vi mat. Kassler i en sås av cream fresh och lök.

(Korrigering av namn och titel.)

28 april 2007

Sovrum med utsikt

Jag måste dela med mig av utsikten från vårt sovrum så här års. När man kommer upp för trappan och det är mörkt i sovrummet så ser man ett "snölandskap" av vita blommor från trädet utanför.

Hot mot pressfriheten, inte alls

Anders R Olsson hävdar nu att domen mot journalisten Niklas Svensson är ett hot mot press- och yttrandefriheten. Detta är det mest absurda påstående jag sett i detta sammanhang. Han jämför med att Svensson för femton år sedan skulle fått en pärm med uppgifter om S. Detta är en helt felaktig jämförelse. Det skall jämföras med att Svensson skulle begått inbrott i S kansli med hjälp av en kopierad nyckel och inget annat. Inbrott har i alla tider varit förbjudet, även för journalister. Olssons uttalande visar tydligt att han inte kan och inte förstår datorteknik och dess tillämpning.
Tack vare detta domstolsbeslut och ett tidigare fall kring Intentia har vi en tydlig linje mellan vad som är intrång och inte. I Intentiafallet hade en journalist ändrat en siffra i webbadressen till Intentias nyheter och därmed kommit åt företagets bokslut innan offentliggörandet. Här konstaterade domstolen att det inte var datorintrång.
Därmed kan vi konstatera att det är OK att gissa sig fram till webbadresser på en webbsite, dvs den klassiska grävande journalistiken i öppna arkiv. Däremot är det inte OK att använda en nyckel (användarnamn och lösenord) som man olovligen kommit över. Detta oavsett om det är ett datorsystem, hus eller en bil.

Anders R Olsson måste antingen komma med bättre motiveringar till sin åsikt. Med hans nuvarande motivering är vi ytterst nära en legalisering av inbrott för journalister.

Olssons debattartikel återfinns i journalisten den 24:e April.

27 april 2007

Det är olaglit att använda en hittad nyckel

Många medier(DN, SvD) rapporterar nu om domslutet i valets spionskandal. För de flesta är det uppenbart att det är förbjuden att använda ett bankkort och kod som man kommit över utan innehavarens medgivande. Samma sak med en husnyckel man hittar på gatan. Nu slår domstolen fast att det samma gäller för inloggningsuppgifter till en dator, oavsett hur dåliga de är.

Detta borde vara skönt för många företag och organisationer men är dock inte ett argument för att spara in och ha en dålig datorsäkerhet. Jämför med att man vill ha en säker bil även om man inte planerar att krocka.

25 april 2007

I valet och kvalet av bank

Jag skrev för ett tag sedan om e-fakturor. I kommentarerna har jag fått tippset att byta till till exempel Swedbank. Jag har idag ICA-banken, vilket jag inte vill byta från. Orsakerna är ett antal:

  • Bra ränta, både på huslån och sparpengar
  • Bra service
  • Låga avgifter
  • Inga dolda avgifter vid kortköp utomlands (enda svenska banken enligt många undersökningar)
  • Enkel och bra webbsite
  • Fungerar bra med Linux.
Jag har egentligen bara två klagomål. Dels att de inte erbjuder e-legitmation och dels det jag skrev med e-fakturor. E-legitimation kan vara en anledning till att byta bank, men inte e-fakturor då jag ändå har i princip allt som autogiro.

Swedbank har tillexempel 0,07%-enheters högre ränta än ICA-banken på bolån (3mån) och samtidigt 0,15%-enheters lägre ränta på sparkonto. Dvs pengar rakt ner i Swedbanks aktieägares fickor.

E-legitimation kan man om behovet blir tillräckligt stort skaffa från exempelvis Telia.

Medan vi ändå pratar om internetbanker kan vi också konstatera att Nordea äntligen kommer byta ut sitt säkerhetssytem för internetbanken. (SvD, DN) Det går ju bara tolka som att de nu äntligen erkänner att de har haft en dålig säkerhet, vilket jag skrivit om tidigare.

24 april 2007

Kryddstatus

Av kryddorna vi förkultiverar inne ser man lite av allt och det mesta har man sett ett par dagar. Idag har jag passat på att även inspekterat grödorna som planterats ute direkt. Kål, sallad och spenat syns alla tre. Dillen har ännu inte visat sig. Rabarberna visar också mycket goda tecken på att ge en bra skörd.

Jag passade också på att tabort en tistel vid krusbären. Både krusbären och de amerikanska blåbären har bladen spruckit ut ordentligt.

Jag ser fram emot att kunna äta och laga årets primörer.

22 april 2007

Deklaration

Då var jag klar med årets deklaration. Så här tidigt ute har jag aldrig varit med min deklaration någon gång, men så var det ovanligt lite jag behövde fylla i.

21 april 2007

Kryddor och knark

Igår när vi var och handlade behövde vi bland annat köpa kryddor då mina egenodlade sedan förra säsongen tagit slut. Oregano och Basilika hittade jag i stora förpackningar medan timjan hittade jag bara i fåniga "portionspåsar" om 8g. Jag råkade då också titta på kilopriset och konstatera att det låg nära 1200kr/kg. Min spontana reaktion till Maria var att: "Det är bättre att börja odla timjan istället för sälja knark". Detta fick ett par bredvid oss att plötsligt tystna. Slutsatsen blir helt enkelt att jag måste utöka min kryddodling.

Idag har vi ordnat dörrfodret i gästrummet, satt tillbaka dörren och satt upp en spegel, som vi köpte på IKEA igår.

Maten idag blev Pichana, ugnsstekt potatis i jordnörsolja och hemlagad beanässås.

19 april 2007

Det är inte så illa

Ett gripen-plan har störtat igen. Direkt kommer ramaskriken; "igen", "katastrof" etc. Vad man lätt glömmer är att stridsflygplan flyger på gränsen till det omöjliga till skillnad mot trafikflygplan som där man vill ha stora säkerhetsmarginaler. Orsaken att man är på gränsen till det omöjliga är att man måste vara bättre än fiende.
Man glömmer också att piloten alltid har klarat sig, det är unikt för Gripen jämfört med alla andra stridsflygplan. Enda skadan hitintills orsakade räddningspersonalen, det var en bruten arm.
Jag tycker vi skall vara stolta över att vi som så liten nation kunnat ta fram ett så avancerat flygplan.

16 april 2007

Översjukskrivning är OK för chefer

Här har vi en stor debatt i landet om att folk översjukskrivs. Som vanligt är det OK för höga chefer som inte gjort/klarat av sitt jobb att dessa sjukskrivs. Vi vanliga dödliga får istället skit om vi blir sjuka och behöver sjukskrivas för att våra chefer inte ger oss en rimlig arbetsmiljö.
Senast i raden är socialchefen i Vetlanda, enligt DN och SvD. Skulle politikerna och socialen tagit tag i problemet i höstas när det först uppdagades att ett misstag skett så skulle vi inte varit i dagens situation. Vad som gått fel i själva fallet Louise vill jag inte gå in på då jag inte följt rapporteringen. Har man gjort fel så får man faktiskt ta tag i saken och rätta till orsakerna till felet och inte hoppas att ingen upptäcker det.

15 april 2007

EXTRA: Kotten hälsade på

Vi såg just årets första passage av en Igelkotte genom trädgården. (Bilden är från mitt fotoarkiv.)

Sommardäck på

Äntligen sitter sommardäcken på bilen. Vi fyllde samtidigt på kylarvätska och smörjde så att motorhuven enkelt går att stänga.

14 april 2007

Vårbruket har börjat

Idag har vi börjat med vårbruket. Först åkte vi en runda och letade gardin och möbler till gästrummet. Vi passade också på att köpa lite växter till framsidan och dörrfoder till gästrummet.
När vi kom hem så planterade jag växterna i tre träbaljor som vi placerat på verandan på framsidan. Sedan var det dags att ta tag i landet på baksidan. Vi fyllde upp med ny jord, flyttade de fleråriga växterna och tog bort rester av en del andra gamla växter. Exempelvis har våran timjan klarat sig över vintern och redan börjat växa. Den skall normalt inte klara vintern här uppe.

Jag har också sått diverse matnyttigt:

  • Baby leaf sallat
  • Dill
  • Spenat
  • Rosmarin
  • Pepparmynta
  • Asiatisk kol
  • Bönor
  • två sorters basilika
Under tiden jag lagade middagen så oljade Maria in altanen. Till middag åt vi grillade strutsfärsbiffar fyllda med fetaost. Till detta åt vi fullkornscoscos och vitlökssås.
Strutsbiffarna blev väldigt lyckade och är enkla att göra.
  • ca 500g strutsfärs
  • 2 ägg
  • 1 paket fetaost, som smulas sönder
  • salt
  • peppar
Blanda samman allt väl och gör ca sex biffar. Innan de läggs i grillpannan så häller man på lite olivolja.

Äntligen krav på alkolås

Äntligen har regeringen, enligt DN och SvD, börjat fundera på krav på alkolås för att rattfylleridömda skall få tillbaka sitt körkort. Det borde också vara obligatoriskt med alkolås på alla fordon som används regelbundet i tjänsten, så som bussar, lastbilar och givetvis tjänstebilar.

13 april 2007

Trädgårdsstädning

Nu har vi klippt runt i trädgården. Lite vissnade blommor är borta. De döda delarna av Timjanen är borttaget. Timjanen har spridit sig och är på väg upp med full fart i år igen. Vi har också flyttat smultronen och vattnat tulpanerna.

Tyvärr har vi också behövt spruta fy-sprej kring våra blomsterland då en katt gillar att gräva och gör andra saker där.

9 april 2007

Gästrum med sängar

Nu har gästrummet fått sängarna tillbaka tillsammans med sänglampor. Ena väggen är pryd med de fotona jag ordnade med igår. Nu är det kvar att ordna med dörrfoder, måla om bokhyllan samt att ordna med en spegel och en bänk.

Glad att dubbdäcken är kvar på bilen

Idag när man vaknade blev man glad för att man inte bytt till sommardäck än. SvD skriver om många olyckor i Stockholmsområdet. DN påpekar också att det är mer snö att vänta, så sommardäcken får vila åtminstone en vecka till.
Jag vill dock påpeka att jag inte blev glad åt själva snön.

8 april 2007

Övergångsställen är bra

Jag har idag suttit och arbetat med foton från Azorerna med tanken att hitta några bra bilder för gästrummet. Vi får se om Maria samtycker kring mitt urval när hon kommer hem i kväll. Hittade också ett foto som inte riktigt passar för väggen men som får en att undra vad gatuplaneraren tänkte.

Den medvetne skiljer på bredband och e-post leverantör

Den stora internetnyheten de senaste dagarna i svenska medier har varit att Telias e-postsystem inte har fungerat under stora delar av påskhelgen. Nu står det också klart, enligt DN, att de drabbade inte kommer få någon ersättning då det är en tilläggstjänst.

Själv har jag aldrig förståt varför man vill använda sin operatörs e-posttjänst. Det försvårar och därmed begränsar ens möjlighet att byta operatör. Att byta e-post-adress innebär mycket mer jobb än att byta postadress då det inte finns något folkbokföringsregister ens konakter kan få information från att jag bytt adress. Utan jag måste själv sprida min nya adress till alla tänkbara ställen som kan vara intresserade av att kommunicera med mig. Jag har därför själv valt att förlita mig på adresser från föreningar, gratistjänster som Gmail samt min egen domän.

Jag har inte heller lyckats förstå hur det kan ta Telia mer än två dygn att få igång ett så pass enkelt system som ett e-post-system. När man designar ett system så är en viktig faktor att titta på hur man skall kunna återställa systemet snabbt då det oönskade haveriet inträffar. Jag är medveten om att detta steg utesluts från införande processen men då får man också stå sitt kast när problemet inträffar.


Som konsument bör du redan nu titta på hur du skall kunna byta bredbandstjänst utan att dina kontakter riskerar att inte få din nya e-post-adress.

Enligt senaste nytt skall allt vara igång igen. Synd om teknikerna som inte fick någon påskledighet.

7 april 2007

Påskafton

Jag inledde dagen med att damsuga. Senare efter att lämnat Maria vid tåget åkte jag vidare till Motala och besökte mina föräldrar. Där åt jag middag, klippte håret och blev av med ett gamalt soffbord.

6 april 2007

Helgad vare långfredagen...

... åt pyssel här hemma. Vi tog först en rejäl sovmorgon. Golvet i gästrummet låg kvar även idag. Så vi spikade fast golvlisterna, satte upp lamp och gardinfästen samt monterade fast antennuttaget och la sladden i en kabellist. Jag föstår inte att förra ägaren inte skruvade dit sina uttag ordentligt.

Just nu står det en kalkon och gottar till sig i ugnen. Den kommer att serveras med ris och en krämig dragonsås. Till det blir det nog en flaska Gran Cru-vin.

5 april 2007

Nytt golv

Nu är golvet inlagt i gästrummet. Resultatet är helt okey och vi är nöjda med vår första golvläggning av normal golvmatta. Vi köpt en matta som var lagom bred så att vi slapp skarva den. Först la vi ut den och skar till den. Sedan fick den ligga till sig några timmar innan vi limmade den. Vi lärde oss ganska snabbt att man behöver mindre golvlim än vad man tror.

4 april 2007

Nytt jobb

Nu är det klart att jag skall byta jobb. Samma arbetsgivare, SMHI, men helt nya uppgifter. Idag arbetar jag med att drifta och utveckla SMHI:s Linuxservrar. Från den 1:e Maj kommer jag istället att arbeta med att utveckla webbapplikationer. Kraven ökar hela tiden på att myndigheter skall göra sina data mer tillgängliga. Både från medborgarna genom den ökade användningen av Internet och från EU genom bland annat det så kallade Inspire direktivet. Så det kommer nog bli en del Java framöver.

Idag har jag premiärätit glass på Bosses för att fira mina fem lediga påskdagar.

1 april 2007

Årets vårstädning

Jag har nu klarat av årets vårstädning. Den har skett i form av att jag har rakat av mig skägget.

Jag håller också på att utföra min månatliga backup av personliga data på mina datorer. Backupen gör jag genom att ansluta en USB-hårddisk till en av mina datorer och sedan kör jag ett program som tankar över alla förändringar till USB-hårddisken. Förändringarna lagras i upp till ett år. Att jag har valt att använda en USB-hårddisk beror på flera saker. Dels är kapaciteten för låg på en DVD, samtidigt som priset är lågt på stora USB-anslutna hårdiskar. Det är också oerhört smidigt att använda sig av USB-hårddiskar.
Jag byter också ut mina hårddiskar åtminstone vart tredje år. Detta för att undvika hårdiskhaverier på grund av slitage.