27 november 2006

Glocalnet är låga

När jag idag lagade kvällsmat ringde telefonen och Maria svarde. Det var telefonförsäljare från Glocalnet. Hon sa att vi inte var intresserade men säljare insisterade att få prata med mig. Big misstake! Vi är Nix-registrerade sedan länge. Jag påtalade det för säljaren. Svaret blev att jag skulle klaga hos Nix. När jag frågade om de kontrollerat mot Nix fick jag svaret att hon bara ringde det datorn så åt henne att ringa. Hon menade sedan att de fick ringa för jag varit inne på deras hemsida och undersökt om de kunde leverera bredband. Hon kunde inte svara för varför detta kunde anses OK eller hur vidare det var avstämt att kunna ses som branchpraxis. Det vore som om jag går in på IKEA och tittar på möbler, sedan ringer de mig och vill sälja till mig. Jag har aldrig på deras sida godkänt att de får kontakta mig.

Enligt telemarketinglagen så är en telefonförsäljare på en direkt fråga om vilket telemarketingbolag man ringer för skyldig att svara. Jag ställde frågan två gånger och hon envisades med Glocalnet. Jag påpekade att om hon inte får sin lön från Glocalnet begår hon ett lagbrott. Då kom det fram att hon ringde från bolaget Transcom AB.

Glocalnet borde nog ta och fundera på sitt ryckte. Om det anses OK att ringa för man har sökt på deras site så undrar jag varför Telia, Tele2 och Bredbandsbolaget inte har ringt då det är stor konkurens efter nya kunder och jag även har sökt hos dem. För det andra bör de se till att välja telemarketingföretag som är villiga att följa lagen för telemarketing.

26 november 2006

Bättre sent än aldrig

Idag har vi äntligen räfsat löv på tomten. Det borde vi gjort för någon månad sedan men antingen har det varit mörkt eller blött, oftast både och. Men idag var det fint väder så vi fick passa på.

19 november 2006

Korkade katter

Jag vet inte vad det är med katter och då speciellt grannarnas katter. De verkar allihop tro att de bor hos oss. Minst fyra olika katter har varit och jamat utanför altandörren eller dörren på framsidan. Under sommaren smög ett par av dem in i huset. Trotts att vi brukar spruta vatten på dem. En av katterna ägnade en del av sommaren åt att sitta utanför vårt sovrumsfönster på andra våningen och jama tidigt på morgnarna.

Seminarier på Google

Om man söker på Google video med termen Google engEDU så får man en lista av intressanta föredrag som hållits på Google för vidarutbildning av deras tekniker. Här finns föredrag om Ubuntu, ZeroConf, Ruby, testning mm. Varje föredrag är cirka en timme. Så nu har jag många intressanta timmar framför mig.

13 november 2006

Java blir GPLv2

Efter att varit skeptisk och anti mot Java sedan det kom så sitter jag nu och tittar på SUN:s live webcast av att de släpper Java under GPLv2. Detta löser ett antal problem och börjar göra det intressant för mig privat som Open Source-människa. Linuxdistributioner kan nu enkelt distribuera Java som en del av distributionen. Det kommer att göra att Open Source programmerare blir mer öppna för att använda Java. Samtidigt blir en mängd intressanta redan Open Sourcade program möjliga att skicka med i Linuxdistributionerna. Detta gör det lika enkelt att använda en J2EE-applikation på Linux, Solaris etc som en .Net-applikation under Windows. Det gör att J2EE blir starkare som framtidens val av utvecklingsplatform. Det blir också enklare att göra effektivare bindningar mot de grafiska miljöerna Gnome och KDE.

Varför har jag varit negativt mot Java från början då? Java-motorn var väldigt dålig på Linux i början. Det uppfyllde inte write once run everywhere. Mycket buggar mm, olika buggar på olika plattformar, beroende till rätt jvm. GUI-delarna i Java ändrade sig stup i ett.

Slutligen skrek min datalogiska ådra att de misslyckats at göra det ren ObjektOrienterat. Visa datatyper finns i två varianter. Dels som objekt och native enkla datatyper. Det var var ett virevarv när man skulle använda vilken och besvärligt att konvertera mellan dem.

12 november 2006

Video i datorn

Jag har ägnat största delen av helgen att konfigurera och felsöka MythTV. MythTV en settopbox i Linux med massor av skoj funktionalitet; pause i liveTV, inspelning, programinformation, spel, fotovisning, musik mm. Allt sparas på en central server, så man når alla inspelningar mm från alla TV-apparater och datorer.
Tyvärr har jag problem med bildkvaliten med mitt TV-kort Hauppauge PVR-500MCE. Det blir för busigt för att vara trevligt att titta på. Jag har googlat och testat allt möjligt men inte lyckas. Jag trodde jag hade en patch, men det visade sig att det var beroende av vilken serie av TV-kortet man hade trotts samma modelbeteckning.

Jag har också installerat ett digitalTV-kort som jag lånat av Hans. Jag pratar bra med kortet men behöver en antenn för att kunna använda det. Skall försöka köpa en antenn i veckan.