29 juni 2007

Snabbare väg till Europa

Äntligen är det klart att det kommer att bli en bro mellan Danmark och Tyskland, detta rapporterar DN. Äntligen säger jag. Tillsammans med den utbyggnad som sker av den hårt trafikerade E4:an genom västergötland kommer detta göra att det går snabbare att ta sig ner till övriga delar av Europa. Bron tillsammans med andra förändringar kommer förkorta resan Malmö - Hamburg med närmare en och en halvtimme.

Bron skall även förenkla för tågen. Dock inser man ju efter SVT:s reportage i Aktuellt i går att få en väl fungerande Europeisk tågtrafik blir inte enkelt med tre olika spårbredder och sju olika elsystem. Mycket av dessa problem med järnvägen kan man troligen härleda till att de har byggts för att vara militärstrategiskt korrekta och inte i första hand för civila transporter.

21 juni 2007

Digitalbox

I samband med att bostadsrättsföreningen skrev kontrakt om bredband till alla så ingick även Com Hem Small med en digitalbox. Avin kom igår och jag har idag varit och hämtat den och nu kopplat in den. Det verkar som om den måste stå på 60 minuter innan den är programmerad med vad vi får titta på.
I och med att antalet lådor i bio-rummet ökar börjar det bli dags med för en större genomgång av hur sakerna skall vara ihopkopplade. I biorummet finns nu DVD, video, hårddiskinspelare, digitalbox, förstärkare, skivspelare och givetvis en TV. Allt utom skivspelaren har givetvis sin egen fjärrkontroll. De flesta prylarna börjar vara till åren och inget är top off the line.

Betala med kort på internet

Jag och min fru har vid ett flertal tillfällen haft problem med att betala med våra ICA/Mastercard-kort på internet. När vi skulle boka hotell i Frankrike och köpa flygbiljetter via British Airways (BA) dök problemet upp igen. Min fru skrev då ett meddelande till ICA-banken. Efter över en vecka hade inget svar kommit, så hon skickade en påminnelse. Efter ytterligare ett par dagar fick vi svar. Tonen i meddelandet var inte alls i den trevliga ton ICA-banken brukar svara. Beskedet var att de ökat säkerheten och att utländskasiter måste begära den tresiffriga CVC2-koden från kortets baksida. Det vore ju också trevligt om de tydligt hade informerat om denna ändring. Mycket riktigt var det fallet med hotellsiten. Hos BA angav vi dock CVC2-koden och ändå funkade det inte. Vi provade först Marias kort, sedan mitt - inget av dessa fungerade. Däremot fungerade mitt jobb-kort som är ett "riktigt" MasterCard.

Till saken hör att, som jag har meddelat ICA-banken, haft problem att betala med mitt kort tidigare på utländska siter. Första gången så tidigt som för ett och ett halvt år sedan.

Från att tidigare varit väldigt nöjd med ICA-banken är jag inte alls lika glad.

Samtidigt har ju hela kort- och bankväsendet varit riktigt slöa med att ta fram bra lösningar för betalning på internet. Om de skulle tagit tag i frågan från början när bedrägeriproblemen var små och handeln var liten i mitten på 90-talet så skulle tekniken varit på plats nu.

19 juni 2007

Internet är fantastiskt

Vi skickade i helgen en bokningsförfrågan till ett hotell i Alsace. Idag hade vi fått svar ... på franska. Tyvärr kan ingen av oss franska men jag tog hjälp av Babel fish som snällt översatte det till engelska åt mig. Jag har nu svarat och hoppas att vi har bokat ett rum.

14 juni 2007

Jag dödade den

Tomatplantan alltså. Tror jag. När vi kom hem ikväll så låg den ner, så jag skulle resa den upp. Då lyckades jag bryt av toppen. Vi får se om den överlever både fall och brott.

13 juni 2007

Morgonexperiment

Förut har jag försökt gått upp 40 minuter efter Maria. Tyvärr verkar det vara precis när jag har min djupsömn. Därför har jag denna vecka gjort ett experiment att gå upp samtidigt eller några minuter efter Maria. Jag har faktiskt lyckats att också gå upp då och inte bara försökt. Det var mycket lättare än jag trodde och jag är nog mer vaken på morgonen med. I sin tur har detta lett till att jag har kommit till jobbet nästan en timme tidigare än vad jag har gjort senaste tiden. Vilket gör att jag kan gå hem mycket tidigare. En annan bonus är att jag får träffa Maria på morgonen med.

12 juni 2007

En räkning mindre

Nu på kvällen kom Herr Ordförande i bostadsföreningen förbi med en liten "present". Föreningen har tecknat avtal med Com Hem om att bredband skall ingå i månadsavgiften till föreningen. Det blir 8Mbit, precis som vi har idag. Kostnaden för föreningen är en bråkdel av vad vi betalar idag. På köpet får vi också en digitalbox med Com Hems minsta digitalabonnemang. Då vi sedan tidigare har extrakanaler i vårt basutbud så blir enda skillnaden att vi får Aftobladets tv-kanal, Axess-tv, The voice och SVT HD. Vi kan också använda oss av pay-per-view om vi vill.

Summan av det hela är i att vi får en räkning mindre och en minskad kostnad med nästan tre hundra kronor per månad. Inte illa!

10 juni 2007

Mer saft

Idag har jag gjort mer rabarbersaft.
Det är VARMT!
Har också börjat bygga en ny webbsite.

9 juni 2007

Saft

Efter Maria hade jobbat med länsmuseets invigning idag så åkte vi till min syster och fikade samt plundrade deras rabarberland. När vi kom hem satte vi igång och kokade saft. Det blev totalt drygt två och en halv liter.
Under tiden saften stod och droppade stoppade jag i mer minne i min laptop.

6 juni 2007

Semseterresa kompletterad

Nu har vi kompletterat vår semestertripp genom att boka flyg med BA till London och tågbiljetter med SJ till Stockholm. I Stockholm skall vi först lämna svärmors katt innan vi morgonen efter tar flyget. Jag har också skaffat lite tips om Alsace från kollegor på jobbet.

Leveransproblem av livets nödtorft

Då jag börjar närma mig slutet på mitt lager av te-sorten Lapsang souchong superial så bad jag Maria, då hon var nere på stan igår, att handla mer åt mig. Tyvärr så är det åter igen leveransproblem. De har nu väntat i fem veckor sedan de beställde och de har fortfarande inget leveransbesked, normalt är leveranstiden tre veckor. Maria köpte deras sista 860gram. Jag hoppas nu att det jag har räcker tills dess att de fått fram mer. Normalt set köper jag två kilo åt gången.
I värsta fall får jag klara mig med den något sämre kvaliteten, dvs ej superial.

3 juni 2007

Hitta tåg i Europa inte helt lätt, men här finns tipsen

Som jag skrev om i Lördags så har vi boka tåg för att ta oss hem från London via besök i Paris och Alsace. DN har idag en intressant artikel som tar upp en del problematik kring tågresande ut i Europa. DN hänvisar bland annat till Tyska järnvägsbolagets hemsida. Den fungerar bra i vissa fall, så länge man inte vill passera genom Tyskland, då får man först söka till Tyskland och sedan från Tyskland. Vill man söka på genomresa genom Tyskland vill jag istället rekommendera Franska tågbolagets hemsida (som finns på engelska). Vill man boka nattåg så måste man dock återvända till den tyska sidan. När vi bokade våra biljetter på Centralen i Stockholm noterade jag att försäljaren använde det Österikiska tågbolagets hemsida. Slutligen, skall man över engelska kanalen bör man gå direkt till Eurostartågens hemsida, om man inte har köpt ett interrailkort.

Äntligen hemma

Då var man äntligen hemma efter nästan en hel vecka i kungliga huvudstaden med omnejder. Gräset har växt, likaså rabarber och kryddor.

2 juni 2007

Sommarsemester

Igår när Maria kom upp till Stockholm igår så gick vi först till SJ:s utrikesförsäljning och bokade biljetter för vår semester. Vi kommer flyga till London först och hälsa på Marias syster, sedan åker vi med kanaltåget till Paris. Från Paris åker vi vidare till Strasbourg för några dagars bilande i Alsace. Sedan tar vi nattåget hem. Vi har valt att ta tåget hem då det är lättare att få med sig mycket bagage (läs vin). Så nu skall vi bara boka flyg och hotell.

Sedan åkte vi till Södra station och mötte svärmor och gick en tur på Hornsgatan. Bland annat byggde vi ut vår afrikanska bröllops-service med ytterligare några delar. Jag köpte också lite te och en bok om te.